FitnessNietypowe zioła i przyprawy. Musisz je mieć w kuchni

Nietypowe zioła i przyprawy. Musisz je mieć w kuchni

Nietypowe zioła i przyprawy. Musisz je mieć w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Przyzwyczajeni do ziół prowansalskich, suszonej bazylii i oregano rzadko sięgamy po mniej popularne przyprawy. Zupełnie niesłusznie!

Przyzwyczajeni do ziół prowansalskich, suszonej bazylii i oregano rzadko sięgamy po mniej popularne przyprawy. Zupełnie niesłusznie! Warto wrócić w przeszłość i wypróbować przyprawy i zioła, bez których nie wyobrażały sobie gotowania nasze mamy i babcie. Nie tylko wspaniale podkręcają smak dań, ale maja mnóstwo cennych wartości odżywczych, potrzebnych w zdrowej, zbilansowanej diecie. Warto je jeść także wtedy, gdy dbamy o urodę. Kozieradka zapobiega wypadaniu włosów, z czarnuszki można robić domowe pilingi, a czystek- najmodniejsze ziele tego roku- nie tylko dba o nasza odporność, ale pomaga na rozmaite kłopoty z cerą. Zobaczcie, co warto mieć w kuchni tej jesieni.

1 / 4

Czarnuszka

Obraz
© 123RF.COM

Jej zdrowotną moc doceniano już w czasach starożytnych. Była popularnym, naturalnym lekiem na kłopoty z żołądkiem oraz wszelkie choroby skóry. Teraz wiadomo już, że to również doskonała broń w walce z katarem, kaszlem i przeziębieniem. Naukowcy podkreślają, że działa przeciwbakteryjnie.

Czarnuszka to nieodłączny element kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. Drobnych czarnych nasionek o intensywnie oleistym wnętrzu używa się tam do posypywania chleba przed pieczeniem, wypieka się z nią również rozmaite ciasta. Nasionka można dosypywać do sałatek i zup, np. jako zamiennik pieprzu. Jeśli chcemy, by ich smak był jeszcze bardziej intensywny, możemy uprzednio uprażyć je na suchej patelni. Nasionek często używa się do domowych przetworów.

2 / 4

Czystek

Obraz
© 123RF.COM

Ma całą moc właściwości przeciwutleniających. Podobno w zielonych liściach tego ziela jest nawet więcej antyoksydantów niż w zielonej herbacie i czerwonym winie. To roślina bogata w polifenole, które chronią nas przed wirusami. Herbatka z czystka wzmacnia odporność, pomaga wyleczyć katar i kaszel, a także pozbyć się z organizmu toksyn.

Warto wybierać herbatki z czystka, które mają widoczne, ususzone listki. Łyżeczkę czystka zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i parzymy 10 minut. Taki napar można parzyć wielokrotnie w ciągu dnia. Jeśli smak wydaje się zbyt mdły, można dodać odrobinę miodu lub domowego soku z malin.

3 / 4

Kozieradka

Obraz
© 123RF.COM

Ma bardzo charakterystyczny pikantny posmak. Dlatego świetnie nadaje się przede wszystkim do dań z mięsa, ryb oraz dań kuchni orientalnej. Kozieradka wchodzi m.in. w skład popularnego curry. Lepiej nie kupować mielonej, tylko przed dodaniem do potrawy zgnieść ją w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Wtedy wydobędzie się niej wyjątkowy zapach i smak.

Oprócz walorów kulinarnych, kozieradka ma szerokie zastosowanie także w pielęgnacji. Napar ze sproszkowanego produktu poprawia kondycję włosów i znacznie zmniejsza ich wypadanie.

4 / 4

Babka płesznik

Obraz
© Shutterstock.com

Nasiona babki mają ciemnobrązowy kolor, są podłużne, gładkie i połyskujące. Po namoczeniu pokrywają się warstwą śluzu. To właśnie w nich kryją się drogocenne właściwości. Popijane dużą ilością wody i spożywane codziennie działają na nasze jelita jak szczoteczka. Wymiatają to, co zbędne. To wspaniałe źródło błonnika, szczególnie dla tych, co dbają o figurę lub mają kłopoty z zaparciami.

Ponadto babka płesznik stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, reguluje zbyt wysokie ciśnienie. Nasionka można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach.

Marta Rowicka/ Kobieta WP

czarnuszkaczystekkozieradka

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)