Nietypowe zioła i przyprawy. Musisz je mieć w kuchni
Przyzwyczajeni do ziół prowansalskich, suszonej bazylii i oregano rzadko sięgamy po mniej popularne przyprawy. Zupełnie niesłusznie!
Przyzwyczajeni do ziół prowansalskich, suszonej bazylii i oregano rzadko sięgamy po mniej popularne przyprawy. Zupełnie niesłusznie! Warto wrócić w przeszłość i wypróbować przyprawy i zioła, bez których nie wyobrażały sobie gotowania nasze mamy i babcie. Nie tylko wspaniale podkręcają smak dań, ale maja mnóstwo cennych wartości odżywczych, potrzebnych w zdrowej, zbilansowanej diecie. Warto je jeść także wtedy, gdy dbamy o urodę. Kozieradka zapobiega wypadaniu włosów, z czarnuszki można robić domowe pilingi, a czystek- najmodniejsze ziele tego roku- nie tylko dba o nasza odporność, ale pomaga na rozmaite kłopoty z cerą. Zobaczcie, co warto mieć w kuchni tej jesieni.
Czarnuszka
Jej zdrowotną moc doceniano już w czasach starożytnych. Była popularnym, naturalnym lekiem na kłopoty z żołądkiem oraz wszelkie choroby skóry. Teraz wiadomo już, że to również doskonała broń w walce z katarem, kaszlem i przeziębieniem. Naukowcy podkreślają, że działa przeciwbakteryjnie.
Czarnuszka to nieodłączny element kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. Drobnych czarnych nasionek o intensywnie oleistym wnętrzu używa się tam do posypywania chleba przed pieczeniem, wypieka się z nią również rozmaite ciasta. Nasionka można dosypywać do sałatek i zup, np. jako zamiennik pieprzu. Jeśli chcemy, by ich smak był jeszcze bardziej intensywny, możemy uprzednio uprażyć je na suchej patelni. Nasionek często używa się do domowych przetworów.
Czystek
Ma całą moc właściwości przeciwutleniających. Podobno w zielonych liściach tego ziela jest nawet więcej antyoksydantów niż w zielonej herbacie i czerwonym winie. To roślina bogata w polifenole, które chronią nas przed wirusami. Herbatka z czystka wzmacnia odporność, pomaga wyleczyć katar i kaszel, a także pozbyć się z organizmu toksyn.
Warto wybierać herbatki z czystka, które mają widoczne, ususzone listki. Łyżeczkę czystka zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i parzymy 10 minut. Taki napar można parzyć wielokrotnie w ciągu dnia. Jeśli smak wydaje się zbyt mdły, można dodać odrobinę miodu lub domowego soku z malin.
Kozieradka
Ma bardzo charakterystyczny pikantny posmak. Dlatego świetnie nadaje się przede wszystkim do dań z mięsa, ryb oraz dań kuchni orientalnej. Kozieradka wchodzi m.in. w skład popularnego curry. Lepiej nie kupować mielonej, tylko przed dodaniem do potrawy zgnieść ją w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Wtedy wydobędzie się niej wyjątkowy zapach i smak.
Oprócz walorów kulinarnych, kozieradka ma szerokie zastosowanie także w pielęgnacji. Napar ze sproszkowanego produktu poprawia kondycję włosów i znacznie zmniejsza ich wypadanie.
Babka płesznik
Nasiona babki mają ciemnobrązowy kolor, są podłużne, gładkie i połyskujące. Po namoczeniu pokrywają się warstwą śluzu. To właśnie w nich kryją się drogocenne właściwości. Popijane dużą ilością wody i spożywane codziennie działają na nasze jelita jak szczoteczka. Wymiatają to, co zbędne. To wspaniałe źródło błonnika, szczególnie dla tych, co dbają o figurę lub mają kłopoty z zaparciami.
Ponadto babka płesznik stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, reguluje zbyt wysokie ciśnienie. Nasionka można kupić w sklepach zielarskich lub aptekach.
Marta Rowicka/ Kobieta WP