Nigdy nie wylewaj do zlewu. W mig odżywi tuje

Tuja szmaragdowa to jeden z najpopularniejszych gatunków tui, która zdobi nie tylko parki, ale i posesje prywatne. Poznaj przepis na tani i bardzo skuteczny nawóz do tui, który sprawi, że stanie się ona rozłożysta oraz zielona.

Tuje szybko się zazielenią, jeśli użyjesz domowego nawozu
Tuje szybko się zazielenią, jeśli użyjesz domowego nawozu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tuje to rośliny, które są stosunkowo łatwe w uprawie. Wystarczy zasadzić je w słonecznym, odsłoniętym od światła miejscu, zapewnić im odpowiednią ziemię i regularnie podlewać. Mimo to zdarza się, że tuje nagle marnieją. Wówczas trzeba ją odżywić. Kupowanie drogich nawozów nie jest koniecznie. Równie skuteczną "odżywkę" można przygotować w domu.

Tuja szmaragdowa — co musisz o niej wiedzieć?

Tuja szmaragdowa to jeden z najpopularniejszych gatunków popularnych w Polsce drzewek. Rośnie szybko, a do tego, jest rozłożysta i cieszy oko intensywnie zielonym kolorem przez cały rok. Potrzebuje dużo światła i równie dużo wody, zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim.

Jeśli tuja nagle zaczyna marnieć i żółknąc, oznacza to, że nie jest dostatecznie nawodniona albo nie otrzymuje wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Wówczas konieczne jest odżywienie rośliny. W tym celu można wykorzystać sklepowy nawóz bądź przygotować go samodzielnie. Druga opcja jest znacznie bezpieczniejsza, ale też i znacznie tańsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wylewaj wody po gotowaniu warzyw. To doskonały nawóz do tui

Jeśli często gotujesz warzywa, np. na sałatkę jarzynową czy rosół, nie wylewaj wody po ich ugotowaniu. To bogactwo składników takich jak azot, potas, magnez czy fosfor, których każda tuja potrzebuje, aby móc prawidłowo się rozwijać.

Do dokarmiania rośliny nada się wyłącznie nieosolona, niedoprawiona woda po gotowaniu warzyw — sól mogłaby zaszkodzić tui. Wystudzony wywar, pozbawiony resztek warzyw należy wlać bezpośrednio pod drzewko. Dzięki cotygodniowemu odżywianiu domowym nawozem tuja będzie zdrowa i zacznie rosnąć szybciej.

Zamiast wody po gotowaniu warzyw, możesz przygotować też nawóz bazujący na drożdżach piekarskich. Obfituje on w azot i magnez. To pierwiastki, które bezpośrednio wpływają na kolor tui. Ich niedobór odbija się na wyglądzie rośliny, sprawiając, że staje się ona żółta czy wręcz brązowa.

Jak przygotować nawóz z drożdży? Wystarczy, że rozpuścisz kostkę drożdży w 10 litrach wody. Potem poczekaj kilka godzin i tak przygotowaną odżywką podlej iglaki. Zabieg powtarzaj raz w tygodniu, a na twojej tui już nigdy nie pojawią się przebarwienia.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (10)