Białko plus warzywa (świeże lub gotowane)
Drób, ryby, jajka powinny pojawiać się na naszym talerzu tylko w towarzystwie warzyw. Kotlet schabowy nie zaszkodzi, jeśli zjemy go z surówką bez ziemniaków. Białko wywołuje poczucie sytości na długi czas, nie odkładając się przy tym w postaci tkanki tłuszczowej. 30 proc. spożytego białka zużywane jest od razu przez organizm na wysiłek związany z trawieniem pokarmu.
Szybko przetwarzane i spalane przez organizm proteiny w połączeniu z obfitującymi w błonnik warzywami to podstawa diety szczupłego człowieka. Jakie mięso najlepiej wybierać? Chude i pełne odżywczych aminokwasów. Wśród drobiu najlepszy okazuje się indyk i kurczak (pierś oraz noga, ale bez skórki). Kupując wieprzowinę, wybierajmy szynkę, jeśli zaś mamy ochotę na boczek, to postawmy na chudszy kąsek.