FitnessOrzechy obniżają ryzyko raka

Orzechy obniżają ryzyko raka

Rak trzustki to czwarty zabójca pośród nowotworów. Niestety, w tym wypadku diagnoza to często właściwie wyrok śmierci. Wciąż nie odnaleziono skutecznego lekarstwa. Można jednak znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia tego nowotworu.

Orzechy obniżają ryzyko raka
Źródło zdjęć: © 123RF

20.11.2013 | aktual.: 10.01.2014 15:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rak trzustki to czwarty zabójca pośród nowotworów. Niestety, w tym wypadku diagnoza to często właściwie wyrok śmierci. Wciąż nie odnaleziono skutecznego lekarstwa. Można jednak znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia tego nowotworu. Prosto, łatwo i… smacznie. Wystarczy jeść trzy orzechy pistacjowe dziennie. Nie tylko polepszają nasze zdrowie, ale też korzystnie wpływają na figurę i samopoczucie.

Przekrojowe badania nad wpływem orzechów na zdrowie przeprowadził dr Ying Bao z Uniwersytetu Harvarda. W eksperymencie brało udział ponad 75 tysięcy kobiet. Dokumentacja rozpoczęła się już w 1980 roku. Okazało się, że te panie, które jadły 28 g pistacji dwa lub więcej razy w tygodniu, były zdrowsze i cieszyły się lepszym samopoczuciem. Co więcej, spadało u nich ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Dlaczego to właśnie pistacje mają tak zbawienny wpływ na zdrowie? Są pełne antyoksydantów, witamin i błonnika. Jedna pistacja ma tyle składników odżywczych co 49 innych orzechów. Są pozbawione złego cholesterolu i zawierają tylko zdrowe tłuszcze. Co więcej, dostarczają ok. 300 mg potasu na porcję.

Niestety, te orzechy wciąż są w naszym kraju niedoceniane. Być może dlatego, że w Polsce kosztują nawet kilkadziesiąt złotych za kilogram. Warto jednak zainwestować, jeżeli na szali leży nasze zdrowie. Szczególnie, że wystarczy jeść tylko trzy sztuki kilka razy w tygodniu.

Choć pistacje wydają się być najlepszym sprzymierzeńcem w walce z rakiem, warto sięgnąć także po inne rodzaje orzechów. Badania pokazują, że mają one zbawienny wpływ na zdrowie i figurę. Kobiety, które często je spożywały, były szczuplejsze, częściej się gimnastykowały i rzadziej uzależniały się od tytoniu.

Wcześniejsze badania łączą natomiast jedzenie zaledwie trzech orzechów dziennie z mniejszym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

Co ciekawe, częściej serwowane na polskich stołach orzechy włoskie również mają wiele zalet. Ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Cancer wykazują, że ten przysmak może znacząco obniżać ryzyko zachorowania na raka piersi. Najlepiej spożywać orzechy już w dzieciństwie, wtedy ich efekt ochronny jest lepszy.

To jednak nie jedyne zalety orzechów. Okazuje się, że ich spożywanie może obniżyć poziom złego cholesterolu tak skutecznie i w tak krótkim czasie jak leki.

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta może uchronić nas przed wieloma chorobami. Jednak dzięki niej zyskujemy również młody wygląd, dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę. Pamiętajmy zatem, żeby jeść smacznie i zdrowo. Przecież spożywanie trzech orzechów kilka razy w tygodniu to żadne poświęcenie. A ile możemy zyskać!

(sr/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

zdrowierak trzustkiorzechy
Komentarze (118)