Prosty sposób na oszczędności. Popularny błąd, który robimy podczas zakupów
Jak zaoszczędzić na zakupach spożywczych i nie marnować jedzenia opowiada nam Jagna Niedzielska - szef kuchni i doradca kulinarny. Polacy wyrzucają nawet 30 proc. żywności, która nie nadaje się już do spożycia. Przekłada się to na odczuwalne dla portfela kwoty.
Polacy wyrzucają ponad 30% swoich … Rozwiń
Transkrypcja:
Polacy wyrzucają ponad
30% swoich zakupów spożywczych
Najwięcej marnujemy pieczywa wędlin owoców warzyw i nabiału
Jest jednak sposób żeby temu przed
Przeciwdziałać O czym porozmawiamy z jagną niedzielsko autorką książki bez reszt
Cześć cześć
Do kogo ona jest skierowana
Czy to przepis
Z tymi przepisami każdy sobie może poradzić
Absolutnie tak
To jest Ops
Przepisy które mają trochę pobudzić wyobraźnię
Zależy mi na tym żeby ludzie sięgając
Bo te przepisy raczej się inspirowali czyli na przykład zamieniali niektóre produkt
Na tych które mają w danym momencie
Niż
Kopiowali
Chciałbym żeby
Jakby
By to była podkładka do ich autor
Natomiast
Przepisy są skierowane do osób
Które
Mają w głowie cel ekonomii w kuchni i ekologii w
Faszynowanie dla środowiska
Polak z natury jest oszczędny
Więc jak to się dzieje że wyrzuca prawie 1/3
Swoich zakupów
Myślę że to też wynika z jakiegoś chaosu
Kiedyś kiedy nie było takiego dostępu łatwego do porodu
Ten szacunek był dużo większy
Dlatego tak się mówi że ta kuchnia zero Waste To jest tak
Naprawdę stara dziedzina życia w kuchni
Zmiana przez nasze babcie i mamy
A teraz kiedy tak naprawdę idziemy do
Do sklepów małe
Póki
Sklepowe
Totalnie ogarnięty różnymi kolorowymi produktami mamy też mnóstwo informacji
W sieci Co jest zdrowe Co nie jest zdrowe Co jest modne co nie jest modne
I przez ten hałas
Tak naprawdę nie wiemy co kupować i więc
Kupujemy nawet za dużo
A jakie są te najczęstsze błędy w
Które sprawiają że
Przede wszystkim za dużo
Kupujemy
Mamy trochę
Natura
A zastaw się
Więc jak przychodzą goście to
Musi być bardzo dużo potraw i dań i jedzenia
Jak robimy wesele to jest bardzo dużo jedzenia jak są święta to robimy bardzo dużo jedzenia w ogóle podczas
Czas świąt najwięcej jedzą
Wyrzucamy najwięcej
Kupujemy najwię
Więc pierwszy podstawowy błąd to jest 100 g
Kupujemy za dużo
Drugi podstawowy błąd to to że nie jest Oglądamy właśnie do lodówek nie robimy takiej ewidencji Ja wiem że słowo ewidencja Brzmi bardzo
Profesjonalnie Ale to są proste zabiegi które możemy wykonywać w domu więc takie nawet zagląda
Danie do lodówki i zwrócenie uwagę na to
To co mamy a nie traktowanie drzwiczek jako
Ćwiczenia na biceps i triceps