Pokazała etykietkę miodu. Zwróciła uwagę na zapis

Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków na temat zdrowej żywności. W jednym z najnowszych wpisów na Instagramie postanowiła przypomnieć o istotnej zmianie, dotyczącej oznaczenia popularnego produktu. Nowe przepisy weszły w życie 18 kwietnia.

Katarzyna Bosacka wspomniała o ważnej zmianie dla kupujących
Katarzyna Bosacka wspomniała o ważnej zmianie dla kupujących
Źródło zdjęć: © AKPA | AKPA

18.04.2024 | aktual.: 18.04.2024 21:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielu osobom Katarzyna Bosacka kojarzy się przede wszystkim z programem "Wiem, co jem i wiem, co kupuję", który przez lata prowadziła. Uczyła Polaków, jak świadomie robić zakupy i na co należy zwracać uwagę, zanim włożymy konkretny produkt do sklepowego koszyka.

Prezenterka jest też bardzo aktywna na Instagramie, gdzie także dzieli się z internautami praktycznymi poradami konsumenckimi. W jednym z najnowszych wpisów przypomniała o wchodzących w życie przepisach dotyczących oznakowaniu miodu.

Oznakowanie miodu. Nowe przepisy

Na wstępie Bosacka zaznaczyła, że znikną ogólne określenia, a od 18 kwietnia 2024 roku producenci i sprzedawcy miodu będą musieli podać na etykiecie nazwę kraju lub krajów, z jakich ten miód pochodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Do tej pory, jeżeli na etykiecie przy kraju pochodzenia znaleźliśmy informację 'mieszanka miodów z UE i niepochodzących z UE' oznaczało to, że np. miód polski, wymieszano z chińskim albo ukraińskim" - tłumaczyła.

Dodała, że kupując tak oznaczony produkt, nikt nie wiedział, skąd on dokładnie pochodzi oraz ile procent tego produktu jest np. z Chin a ile z krajów Unii Europejskiej. Powołując się na opinię Polskiej Izby Miodu, zaznaczyła, że zmiany umożliwią konsumentom dokonywanie bardziej świadomych wyborów.

Wpis opatrzyła zdjęciami etykiet, na których widnieją wspomniane oznaczenia.

Ciekawostki dotyczące miodu

Przy okazji Katarzyna Bosacka podzieliła się z obserwatorami pewnymi ciekawostkami. Okazuje się, że coraz rzadziej w Polsce spotyka się miód odmianowy, czyli produkowany z jednej rośliny. Dlatego coraz częściej się go sprowadza.

"Eksperci podkreślają, że wysokiej jakości miody lipowe powstają np. w Rumunii, a akacjowe - na przykład w Chinach, skąd są szeroko eksportowane, między innymi do Japonii" - czytamy we wpisie prezenterki.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl