Śmiało dodawaj do posiłków. Wpływa na zmniejszenie apetytu
Są takie produkty, które zasługują na szczególne wyróżnienie, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne i wpływ na sylwetkę. W trosce o piękną figurę warto wprowadzić do swojej diety produkty wspierające odchudzanie. Co znajduje się w czołówce spalaczy tłuszczu?
05.03.2024 | aktual.: 05.03.2024 11:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kawa
Na początek dobra informacja - kawa nie tylko dodaje nam energii, ale przyczynia się do redukcji masy ciała. Jest to zasługa znajdujących się w nich polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych, do których należy również kwas chlorogenowy. Zawartość tych związków przyczynia się do zmniejszenia absorpcji glukozy w przewodzie pokarmowym, wywiera korzystny wpływ na odchudzanie, poprawiając wrażliwość insulinową (im większą mamy wrażliwość insulinową, tym lepiej organizm radzi sobie z wyższym poziomem glukozy).
Oprócz tego kawa wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby miażdżycowej oraz działa przeciwzapalnie.
Zielona herbata
Cenne właściwości zielonej herbaty są znane nie od dziś. Naukowcy prowadzili badania nad wpływem regularnego picia zielonej herbaty i potwierdzili, że jest doskonałym wsparciem w procesie odchudzania.
Zielona herbata odgrywa szczególnie ważną rolę w metabolizmie tłuszczów - redukuje napady głodu, hamuje gromadzenie się tkanki tłuszczowej i przyspiesza jej spalanie. Kluczowe jednak jest picie naparu kilka razy w ciągu dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrusy
Cytrusy takie jak grejpfruty, pomarańcze, cytryny, mandarynki, czy limonki, również mogą pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Jest to związane z dużą zawartością witaminy C, która stanowi naturalny przeciwutleniacz wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Zawdzięczamy to temu, że zwiększa produkcję L-karnityny, hamującej odkładanie się tłuszczy w komórkach.
Owoce morza
Owoce morza nazywane są naturalnymi spalaczami tłuszczu - z uwagi na wysoką zawartość jodu. Jod zaś posiada zdolność stymulowania pracy tarczycy (organu, który wpływa na większość ważnych dla organizmu funkcji oraz na produkcję hormonów). Najwięcej cennego pierwiastka znajduje się w krewetkach, krabach, ostrygach i mulach.
Łosoś
Obok owoców morza, zawierających cenne właściwości odżywcze ryb, bardzo wartościowe są także ryby. Są doskonałym źródłem białka, a ryby, jak np. łosoś, mają również cenne kwasy tłuszczowe omega-3; w 100 g łososia jest ok. 1,4–1,9 g kwasów omega-3. Mimo tego, iż łosoś niemal w pełni składa się z tłuszczu, to jego zaletą jest niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Cynamon
Cynamon jest przyprawą, którą najczęściej dodaje się do wszelkich słodkich wypieków. Ma wyjątkowy smak i aromat oraz szereg właściwości zdrowotnych, jak np. działanie antyoksydacyjne i antyseptyczne. Dobrze działa również w przypadku łagodzenia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunki, wzdęcia, zgaga).
Nie każdy jednak wie, że cynamon jest także składnikiem rozmaitych suplementów wspomagających odchudzanie. Wpływa on bezpośrednio na zmniejszenie apetytu na słodkie przekąski, ponieważ reguluje poziom insuliny, czyli hormonu odpowiadającego za metabolizm węglowodanów.
Kurkuma
Kurkuma wykazuje podobne właściwości do cynamonu. Redukuje apetyt i stabilizuje poziom insuliny, co zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Poprawia przemianę materii, działa także antybakteryjnie, rozkurczowo i wspiera pracę wątroby.
Papryczki chili
Wśród innych przypraw, które warto jeść by chudnąć, jest papryczka chili. Obecna w niej kapsaicyna działa pobudzająco na metabolizm, przyspieszając spalanie tłuszczów. Dodatkowo obniża poziom trójglicerydów we krwi i jednocześnie zmniejsza cholesterol.
Ten organiczny związek chemiczny ma również zdolność regulowania apetytu, hamując napady wilczego głodu. Wykazuje również właściwości przeciwbólowe i termoregulacyjne.
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie są również bardzo pożądane - wyróżniają się wyjątkowym smakiem i nie są komercyjnie uprawiane. Mają wiele korzyści zdrowotnych i zawierają składniki, które wspomagają odchudzanie. Przede wszystkim orzechy zawierają selen, który nie powoduje bezpośrednio chudnięcia, ale reguluje pracę tarczycy (zaburzenia w funkcjonowaniu tego organu często przyczyniają się do otyłości).
Poza tym orzechy mają dużą zawartość łatwostrawnego białka (w szczególności argininy), a także błonnika przyspieszającego metabolizm tłuszczów. Orzechy brazylijskie to cała baza witamin, jak żelazo, magnez, witamina E, potas, fosfor i wapń. Są one bardzo sycące, ale warto zaznaczyć, że najbardziej wartościowe są w naturalnej postaci (bez soli, cukru i innych dodatków).
Twaróg chudy
Spożywanie chudego nabiału również wpływa na redukcję zbędnych kilogramów. Po pierwsze zawiera wapń, po drugie białko niezbędne podczas odchudzania. Dobrym pomysłem będzie zatem włączenie do diety jogurtów naturalnych, serków wiejskich, serków typu skyr czy kefirów. W grupie chudego nabiału królem jest jednak ser twarogowy - w 100 g tego produktu jest ok. 19,8 g białka, podczas, gdy jogurt naturalny (2%) ma zaledwie 4,3 g białka w 100 g produktu.
Twórz treści i zarabiaj na ich publikacji. Dołącz do WP Kreatora!
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!