Sekret idealnych mielonych. Mało kto wie o tym składniku
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Najczęściej podajemy je z purée ziemniaczanym i zasmażanymi buraczkami. To jednak przyrządzenie samych koletów sprawia najwięcej problemów. Jaki jest sekret idealnych mielonych?
Aromatyczne kotlety mielone to danie, które często serwujemy na niedzielny rodzinny obiad. Przepis na smaczny posiłek jest niezwykle prosty i nie zabiera sporo czasu. Zresztą w wielu domach przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Nie każdy jednak wie, jak przygotować idealnie soczyste kotlety mielone. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest jeden składnik.
Sekretny składnik soczystych kotletów mielonych
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez mielonych, ziemniaków i buraczków. Jedzenie tego samego dania co tydzień może sprawić, że będziemy mieli dość smaku kotletów. Z pomocą przychodzi produkt, który jest popularny w polskich kuchniach. Nie każdy kojarzy go bezpośrednio z mielonymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oprócz mięsa mielonego, jajek, bułki i przypraw dodajcie do kotletów ser mozzarella. Najlepszy będzie ten w formie małych kuleczek. Kremowy, ciągnący się dodatek sprawi, że kotlety będą nie tylko wilgotne i soczyste, ale też posmakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Gdy rozkroją mielone i zobaczą, jak pięknie prezentują się w środku, już nigdy nie będą chcieli sięgnąć po inną wersję tego tradycyjnego dania.
Jak zrobić kotlety mielone z mozzarellą?
Przepis na kotlety mielone z mozzarellą nie jest skomplikowany. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie wskazane wyżej składniki na gładką mięsną masę. Następnie formujemy niewielkie placuszki, a na środek każdego z nich nakładamy kuleczkę sera. Owijamy ją dokładnie mięsem z każdej strony. W przeciwnym razie mozzarella wypłynie na patelnię podczas smażenia. Gotowe kotlety wrzucamy na rozgrzany olej i czekamy, aż się przyrumienią z każdej strony.
W przepisie na idealne mielone sprawdzą się nie tylko mini kuleczki mozzarelli. Możecie wykorzystać także kulki klasycznych rozmiarów i pokroić ją w kostkę. Jeśli nie znajdziecie tego sera w sklepie, sięgnijcie po cheddar, goudę, fetę, camembert albo ser kozi. Nie obawiajcie się wyrazistych dodatków. Każdy z serów świetnie urozmaici smak mielonych.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl