Najgorsza część kurczaka. Aż roi się w niej od pasożytów

Pierś, polędwiczka, udka, skrzydełka, podroby - niemalże każdą część kurczaka da się przerobić na pyszne danie. Niestety, nie każda z nich nadaje się do spożycia ze względu na często występujące w nich pasożyty. Których elementów lepiej unikać?

Mięso z kurczakaNie każdy element kurczak nadaje się do spożycia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mięso z kurczaka jest chętnie wybierane przez Polaków. Można przyrządzić go na wiele różnych sposobów, wykorzystując zarówno pierś, jak i skrzydełka, udka czy podroby. Nie każda część nadaje się jednak do spożycia. Niektóre z nich mogą zawierać niebezpieczne pasożyty. Których elementów lepiej nie jeść? Wyjaśniamy.

Mamy słabość do kurczaka. Powodów jest wiele

Kurczak jest wartościowy oraz niskokaloryczny, a przy tym bogaty w białko, liczne aminokwasy i witaminy z grupy B. Statystyczny Polak spożywa aż 30 kilogramów tego mięsa rocznie. Przygotowanie jakiekolwiek części nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy posypać je lubianymi przez siebie przyprawami, a następnie upiec je bądź usmażyć, żeby cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne i zdrowe nuggetsy. Zrezygnuj z tony chemii i konserwantów

Najczęściej wybieramy pierś z kurczaka, ale równie często sięgamy po skrzydełka, udka czy podroby, takie jak płucka, serca, wątróbkę. Niektórzy przepadają też za kurzymi łapkami. Niestety, nie każda część kurczaka nadaje się do spożycia.

W głowie, płucach i ogonie kumulują się niebezpieczne substancje, a także liczne pasożyty, które po spożyciu zainfekowanego mięsa, mogą zagnieździć się też w naszym organizmie. Nie pomoże nawet obróbka termiczna, bowiem są one odporne na wysokie temperatury.

Jak przechowywać kurczaka, żeby się nie zepsuł?

Surowe mięso kurczaka nadaje się do spożycia zaledwie przez dwa dni po zakupie. Temperatura, jaka powinna panować w lodówce nie może być wyższa niż 5 stopni Celsjusza. Dobra wiadomość jest taka, że kurczaka można mrozić. W zamrażarce może być przechowywany nawet przez miesiąc.

Warto pamiętać, że musi on zostać poddany obróbce termicznej. Gotowe mięso będzie białe z każdej strony, także wewnątrz. Delikatnie zaróżowione wymaga wydłużenia czasu smażenia czy pieczenia. Dlaczego? Surowy kurczak nie nadaje się do spożycia, bowiem zawiera szereg niebezpiecznych bakterii i drobnoustrojów. Przed smażeniem czy gotowaniem należy dokładnie umyć go pod bieżącą wodą.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Najgorszy gest w stronę psa. To dla niego za dużo
Najgorszy gest w stronę psa. To dla niego za dużo
Chodzi za tobą krok w krok? "To nie jest przejaw miłości"
Chodzi za tobą krok w krok? "To nie jest przejaw miłości"
Pracuje nad innowacyjnymi testami. "To przełom w diagnostyce domowej"
Pracuje nad innowacyjnymi testami. "To przełom w diagnostyce domowej"
Ani centymetra więcej. Przepisy mówią jasno
Ani centymetra więcej. Przepisy mówią jasno
Natalia Niemen opowiedziała o alkoholizmie. "Miałam wrażenie, że umieram"
Natalia Niemen opowiedziała o alkoholizmie. "Miałam wrażenie, że umieram"
Wylej na fugi. Momentalnie "wyżre" brud i pleśń
Wylej na fugi. Momentalnie "wyżre" brud i pleśń
Budzisz się o 2-3 w nocy? Lekarz mówi, co się tak objawia
Budzisz się o 2-3 w nocy? Lekarz mówi, co się tak objawia
Postaw wiadro pod prysznicem. Później sobie podziękujesz
Postaw wiadro pod prysznicem. Później sobie podziękujesz
Anna Maria Sieklucka nie pije alkoholu od dwóch lat. Z takimi reakcjami się spotyka
Anna Maria Sieklucka nie pije alkoholu od dwóch lat. Z takimi reakcjami się spotyka
Jesienią też nosi "slip skirt". Wiemy, gdzie znajdziesz podobną
Jesienią też nosi "slip skirt". Wiemy, gdzie znajdziesz podobną
Żyje w Hiszpanii od 5 lat. Nie ukrywa, co stoi za wyprowadzką z Polski
Żyje w Hiszpanii od 5 lat. Nie ukrywa, co stoi za wyprowadzką z Polski
Andrzej Zieliński skończył 63 lata. Ludzie nie mają pojęcia, z kim jest związany
Andrzej Zieliński skończył 63 lata. Ludzie nie mają pojęcia, z kim jest związany