Jedz jak najczęściej. Działa na jelita jak balsam
Fasola czarna wciąż nie jest tak popularna jak jej biała czy czerwona odmiana. Różni się smakiem, wyglądem i składem. Jednak jej regularne spożywanie może przynieść zaskakujące korzyści nie tylko jelitom.
Choć coraz częściej pojawia się w przepisach na zdrowe i roślinne dania, czarna fasola wciąż pozostaje mało znana w polskich kuchniach. To warzywo strączkowe, które zdecydowanie warto wprowadzić do codziennego men, gdyż działa jak "balsam dla jelit". Wyrazista w smaku, twardsza i ciemniejsza niż tradycyjne odmiany, zaskakuje nie tylko wyglądem, ale też bogactwem wartości odżywczych.
Nie taka zwykła fasola
Czarna fasola wyróżnia się intensywnym kolorem i wyrazistym, lekko orzechowym smakiem. W porównaniu do popularnych, znanych z polskich stołów białej i czerwonej fasoli, jest bardziej ostra i twardsza. Świetnie sprawdza się w daniach kuchni meksykańskiej, zupach i sałatkach, dodając im charakteru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosto z grilla. Same sztosy!
Ale nie tylko smak jest jej zaletą. Czarna fasola to doskonałe źródło błonnika - składnika, który wspiera pracę układu trawiennego, ułatwia wypróżnianie i pomaga oczyszczać organizm z resztek pokarmowych. Błonnik jest szczególnie ważny dla osób z nadciśnieniem. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi, co ma korzystny wpływ na ciśnienie.
Zadbaj o swoje zdrowie
W czarnej fasoli znajduje się także spora ilość białka roślinnego. To ważny składnik dla osób, które nie jedzą mięsa, intensywnie ćwiczą lub są w starszym wieku. Białko odpowiada za budowę mięśni, regenerację tkanek i wspomaga odporność. Czarna fasola dostarcza również magnez, czyli niezbędny minerał dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomaga w walce ze stresem, wspiera koncentrację i zapobiega skurczom mięśni.
Na uwagę zasługują też antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze obecne w czarnej fasoli. To one odpowiadają za oczyszczanie organizmu z toksyn, chronią komórki przed uszkodzeniami i opóźniają procesy starzenia. Usuwanie toksyn z organizmu ma kluczowe znaczenie - poprawia samopoczucie, wspiera odporność i przyczynia się do ogólnego lepszego zdrowia.
Czytaj także: O tej porze nie łykaj magnezu. Taki jest powód
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.