Skórki po mandarynkach. Czy znasz ich niezwykłe zastosowanie w pielęgnacji i lecznictwie?
Choć zajadamy się wyłącznie miąższem, skórki po mandarynkach mogą się przydać w inny, niekulinarny sposób. Zgodnie z duchem ekologicznym, warto pamiętać, że często produkty, które z góry uważamy za niepotrzebne, mogą okazać się pomocne w najmniej oczekiwany sposób. Skórki po mandarynkach oprócz pięknego zapachu charakteryzują się także innymi właściwościami.
23.07.2020 10:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy po obraniu i zjedzeniu mandarynki wyrzucasz skórkę do kosza? To powszechny błąd, o którym nawet nie wiemy. Skórki po mandarynkach mogą się okazać zbawienne, jeśli masz problem ze stopami. W pierwszej chwili może to brzmieć dosyć dziwnie, ale rzeczywiście wesprze walkę z uciążliwą dolegliwością. Jak wykorzystać skórkę po mandarynkach?
Skórki po mandarynkach – jakie wykazują właściwości?
Skórki po mandarynkach wykazują właściwości antybakteryjne, dlatego też pocieranie nimi o stopy może zapobiec powstawaniu grzybicy czy też zwalczać zaistniałą chorobę. Co ważne, skórki po mandarynkach działają również tonizująco, odświeżająco i złuszczająco. Nie musisz już wydawać kroci na specjalistyczne produkty do pielęgnacji stóp, bo wszystko znajdziesz w swojej kuchni.
Skórki po mandarynkach – jak ją stosować?
Jeśli zależy ci na gładkich i zawsze eleganckich stopach, wypróbuj skórek po mandarynkach. Z jej pomocą zmniejszysz potliwość stóp, a także wpłyniesz na ich wygląd. Nacieraj miejsca dotknięte przesuszeniem i stwardnieniem skórkami po mandarynkach – momentalnie zadziałają niezwykle pielęgnująco oraz relaksująco, a przy okazji zachwycą zapachem. Dla optymalnego efektu powtarzaj ten nietypowy zabieg 2-4 razy w tygodniu. Szybko zauważysz, że twoje stopy odzyskają ładny wygląd oraz przestaną sprawiać kłopoty. Oczywiście tę metodę możesz stosować doraźnie, ponieważ w przypadku zaawansowanej grzybicy najlepiej skonsultować się ze specjalistą.
Skórki po mandarynkach – a może nalewka?
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie skórek po mandarynkach do przygotowania nalewki na przeziębienie. Wystarczy, że zalejesz 50 g startej skórki 200 ml 40% alkoholu, po czym odstawisz miksturę na minimum tydzień. Nalewka ze skórek po mandarynkach będzie wówczas w pełni gotowa do spożycia. Ten naturalny środek leczniczy skutecznie zwalczy przeziębienie u dorosłych, ponieważ rozgrzewa, wzmacnia i łagodzi stany zapalne.