FitnessSkuteczne oczyszczanie organizmu przed latem

Skuteczne oczyszczanie organizmu przed latem

Śmieciowe jedzenie, jadłospis zbyt ubogi w warzywa i owoce, mała ilość płynów, duża ilość mięsa i cukrów prostych w postaci słodyczy. Do tego zanieczyszczone środowisko, brudna woda czy pestycydy w pożywieniu – to wszystko sprawia, że w naszym organizmie kumulują się toksyny. Gdy jest ich za dużo, praca narządów wewnętrznych spowalnia. Czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii. Regularne oczyszczanie jest niezbędne, bo do naszego organizmu codziennie przedostaje się chemia. Podpowiadamy więc, jak przeprowadzić skuteczny detoks.

Skuteczne oczyszczanie organizmu przed latem
Źródło zdjęć: © Shutterstock

02.05.2016 | aktual.: 24.08.2016 17:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dieta oczyszczająca usprawnia pracę całego organizmu – odkwasza go, przywracając równowagę. Powinna zawierać produkty, które naturalnie wspomagają organizm w pozbyciu się toksyn, złogów czy resztek pokarmowych i trwać od jednego do maksimum dwóch tygodni. Na początku będziesz czuć się gorzej, ale potem zauważysz efekty detoksu – poprawę samopoczucia, procesów przemiany materii, kondycji skóry i włosów. Najbardziej popularną metodą oczyszczania jest ta oparta na sokach warzywno-owocowych. Pamiętajmy jednak, że nie ma ona nic wspólnego z głodówką. Ważna jest regularność posiłków – najlepiej jeść co trzy godziny. O czym trzeba jeszcze pamiętać?

Postaw na zielone

Jak najczęściej wybieraj zielone warzywa, zioła i owoce. Powód? Zawierają dobroczynny chlorofil, który pełni istotną rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn. W procesie detoksykacji jest on niezbędny, ponieważ wiąże i pomaga wydalić szkodliwe związki. Co więcej, zielone produkty są naszpikowane witaminami, składnikami mineralnymi i przeciwutleniaczami, które wzmocnią twoją odporność. Zalecane produkty to: brokuły, sałata, karczochy, groszek, ogórek, zielona fasolka, zielona papryka, jarmuż, szpinak, kiwi, szparagi, wszelkie zioła. Świetnie sprawdzają się w koktajlach i surówkach.

Nie zapominaj o błonniku

Błonnik pokarmowy to tajna broń. Jego rola błonnika w profilaktyce zdrowia jest nieoceniona – bierze udział w usuwaniu toksyn z organizmu, reguluje ruch robaczkowy jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom, zapewnia uczucie sytości pęczniejąc w żołądku. W czym go szukać? Dobre źródła błonnika to: owoce i warzywa, rośliny strączkowe, nasiona. Trzeba regularnie jeść otręby, kaszę jaglaną, owsiankę, płatki zbożowe. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdego dnia spożyć 20-40 g błonnika.

Pamiętaj o wodzie

Woda to bezcenny produkt, który rozwiąże twoje zdrowotne problemy. Dorosły człowiek składa się z niej w 60-70 proc. Jest także potrzebna, by wypłukać szkodliwe związki. Każdego dnia należy wypijać 1,5-2 litry płynów, a podczas oczyszczania nawet więcej. Organizm doskonale odkwasza woda z cytryną. Nawadniać warto się też zieloną herbatą – obecne w niej składniki oczyszczą organizm z toksyn, w dodatku działają antynowotworowo. Nie zapominajmy również o ziołowych naparach – tutaj prym wiedzie fiołek trójbarwny i skrzyp polny.

Pij soki i koktajle owocowo-warzywne

Oczyszczanie najlepiej przeprowadzić świeżo wyciśniętymi sokami. Możemy doprawić je sproszkowanymi przyprawami, cytryną, zieleniną. W ten sposób odciążamy układ trawienny, ponieważ te napoje są szybko i łatwo przyswajalne. To prawdziwa bomba witaminowa. Wypróbuj sok jabłkowy, marchewkowy, ogórkowy, aloesowy, pomidorowy czy szpinakowy. Soki i koktajle możemy przygotować praktycznie ze wszystkich warzyw i owoców. Oto produkty, na które warto postawić:
- buraki - wpływają pozytywnie na układ krążenia, podnoszą poziom czerwonych krwinek;
- marchew - podnosi odporność, oczyszcza, wpływa pozytywnie na cerę, zęby i paznokcie;
- kapusta - likwiduje wrzody żołądka, dwunastnicy, skuteczna w cukrzycy i miażdżycy;
- winogrona - działają orzeźwiająco, pobudzająco i przeczyszczająco, pamiętajmy tylko, by stosować je w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiarają dużo cukru.

Wykreśl z jadłospisu przetworzoną żywność

Wybierz te pokarmy, które sprzyjają odtruwaniu i usprawnią detoksykację. Dobre produkty to m.in.: soczewica, fasola, groch, brązowy ryż, nasiona, warzywa, awokado, kokos i olej kokosowy, komosa ryżowa, glony, tłoczone na zimno oleje roślinne, suszone owoce, zioła, czosnek, ziołowe herbaty, owoce jagodowe. Warto codziennie jeść siemię lniane – zmielone można dodać do jogurtu albo całe ziarna zalać gorącą wodą.

Wśród produktów spożywczych można wymienić te, które sprzyjają detoksykacji – i te, które nam szkodzą. Do tych drugich należą: fast foody, pryskane warzywa i owoce, żywność bogata w barwniki, sztuczne aromaty, konserwanty. Szkodą nam też używki – alkohol, papierosy, narkotyki. Pracę narządów spowalnia spożywanie białego cukru, tłuszczów nasyconych i trans, potrawy z białej mąki. W trakcie detoksykacji organizmu wskazane jest, by ograniczyć spożycie kawy, serów pleśniowych, produktów glutenowych, nabiału i mięsa.

Zacznij się ruszać

Dieta to połowa sukcesu. By detoksykacja była możliwie jak najbardziej efektywna, konieczna jest aktywność fizyczna. W czasie oczyszczania nie forsuj się zbytnio, ale po detoksie możesz iść już na całość. Badacze z Uniwersytetu w Teksasie odkryli, że systematyczne ćwiczenia przyspieszają tempo, w jakim komórka pozbywa się zbędnego materiału – a to ma niebagatelny wpływ na stan całego organizmu. Badania przeprowadzono na myszach – eksperyment dowiódł, że ruch wspomagał detoksykację, a zwierzaki pozbawione możliwości pozbycia się negatywnych związków miały wyższy poziom złego cholesterolu. Autorka badań Beth Levine zapewnia, że podobne wnioski mogą dotyczyć ludzi. Dla zdrowia i detoksu wystarczy ćwiczyć przez pół godziny dziennie.

Zadbaj o relaks

Organizmu nie da się oszukać. Nawet jeśli będziesz odżywiać się kiełkami i pić wodę litrami, ale w twoim życiu będzie sporo stresu, toksyny i tak nagromadzą się w twoim organizmie. Nerwy, przepracowanie, przemęczenie, brak relaksu i zmartwienia sprawiają, że nagromadzeniu ulegają szkodliwe związki. Spada odporność, szwankuje trawienie, proces wydalania zostaje zachwiany. Rozwiązanie? Każdego dnia znajdź czas na relaks. Pomóc może spacer, drzemka, słuchanie muzyki, czytanie książek, spotkanie z przyjaciółmi. Weekendy spędzaj na łonie natury, postaraj się nie przenosić pracy do domu. Rozwijaj swoje zainteresowania i nigdy nie myśl, że poświęcając się im, tracisz czas.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (5)