Tego nie wkładaj do zmywarki. Wiele osób popełnia ten błąd

Pewnych naczyń nie powinno się wkładać do zmywarki
Pewnych naczyń nie powinno się wkładać do zmywarki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.02.2023 08:54, aktual.: 18.01.2024 18:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Choć zmywarka to niewątpliwie duże udogodnienie i oszczędność wody, okazuje się, że nie wszystkie naczynia powinno się do niej wkładać. Podpowiadamy, co lepiej umyć ręcznie.

Dla wielu osób mycie naczyń nie należy do ulubionych czynności. To raczej przykry i irytujący obowiązek. Niewątpliwie w tym przypadku ogromnym udogodnieniem jest zmywarka, która pozwala nie tylko zaoszczędzić czas, ale przede wszystkim wodę.

Niestety, nie wszystkie naczynia nadają się do mycia w ten sposób, a wkładanie ich do zmywarki może spowodować, że dużo szybciej się zniszczą, narażając nas automatycznie na dodatkowe koszty.

Tego nigdy nie wkładaj do zmywarki

Wiele osób albo nie zdaje sobie sprawy, albo w pośpiechu zwyczajnie zapomina, że do zmywarki nie powinno się wkładać drewnianych przedmiotów. Wszelkie łyżki kuchenne, deski czy miski wykonane z tego materiału, pod wpływem wody i wysokiej temperatury mogą napęcznieć i popękać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do zmywarki nie powinno się wkładać teflonowych patelni z nieprzywierającą powłoką. Mogą one ulec zniszczeniu przez wsypywaną do urządzenia sól oraz używane do mycia detergenty. Podobnie rzecz się ma z naczyniami miedzianymi, cynkowymi, aluminiowanymi i emaliowanymi, które nie są odporne na wysokie temperatury.

Uwaga na delikatne przedmioty

Do zmywarki nie powinno się wkładać delikatnych przedmiotów, takich jak kryształy, porcelanowe filiżanki czy ozdobne szkło. Detergenty i wysoka temperatura mogą je uszkodzić. Zdecydowanie lepiej umyć je ręcznie i zimnej wodzie.

Wyjątkowo często w zmywarce lądują także noże. Niestety regularne mycie ich w ten sposób sprawia, że pojawiają się na nich mikrouszkodzenia i zdecydowanie szybciej ulegają one stępieniu.

Warto też pamiętać o tym, aby delikatne szklanki czy kieliszki ustawić w stabilnym miejscu, aby nie potłukły się pod wpływem ciśnienia wody. Dobrze też pamiętać o tym, by wstępnie opłukać naczynia z resztek jedzenia i odkleić ze sprzętów etykiety. W ten sposób unikniemy zapchania filtra i odpływu, a urządzenie posłuży dłużej.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (10)
Zobacz także