Nigdy nie wkładaj do zmywarki. Powszechny błąd
Choć zmywarka to niewątpliwie duże udogodnienie i oszczędność wody, okazuje się, że nie wszystkie naczynia powinno się do niej wkładać. Podpowiadamy, co lepiej umyć ręcznie.
28.02.2023 | aktual.: 10.08.2024 16:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dla wielu osób mycie naczyń nie należy do ulubionych czynności. To raczej przykry i irytujący obowiązek. Niewątpliwie w tym przypadku ogromnym udogodnieniem jest zmywarka, która pozwala nie tylko zaoszczędzić czas, ale przede wszystkim wodę.
Niestety, nie wszystkie naczynia nadają się do mycia w ten sposób, a wkładanie ich do zmywarki może spowodować, że dużo szybciej się zniszczą, narażając nas automatycznie na dodatkowe koszty.
Zobacz także: Powieś ścierkę na drzwiach zmywarki. Piorunujący efekt
Tego nigdy nie wkładaj do zmywarki
Wiele osób albo nie zdaje sobie sprawy, albo w pośpiechu zwyczajnie zapomina, że do zmywarki nie powinno się wkładać drewnianych przedmiotów. Wszelkie łyżki kuchenne, deski czy miski wykonane z tego materiału, pod wpływem wody i wysokiej temperatury mogą napęcznieć i popękać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do zmywarki nie powinno się wkładać teflonowych patelni z nieprzywierającą powłoką. Mogą one ulec zniszczeniu przez wsypywaną do urządzenia sól oraz używane do mycia detergenty. Podobnie rzecz się ma z naczyniami miedzianymi, cynkowymi, aluminiowanymi i emaliowanymi, które nie są odporne na wysokie temperatury.
Uwaga na delikatne przedmioty
Do zmywarki nie powinno się wkładać delikatnych przedmiotów, takich jak kryształy, porcelanowe filiżanki czy ozdobne szkło. Detergenty i wysoka temperatura mogą je uszkodzić. Zdecydowanie lepiej umyć je ręcznie i zimnej wodzie.
Wyjątkowo często w zmywarce lądują także noże. Niestety regularne mycie ich w ten sposób sprawia, że pojawiają się na nich mikrouszkodzenia i zdecydowanie szybciej ulegają one stępieniu.
Warto też pamiętać o tym, aby delikatne szklanki czy kieliszki ustawić w stabilnym miejscu, aby nie potłukły się pod wpływem ciśnienia wody. Dobrze też pamiętać o tym, by wstępnie opłukać naczynia z resztek jedzenia i odkleić ze sprzętów etykiety. W ten sposób unikniemy zapchania filtra i odpływu, a urządzenie posłuży dłużej.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl