GotowaniePrzepisyUżywasz drewnianej łyżki? Po tym eksperymencie przestaniesz

Używasz drewnianej łyżki? Po tym eksperymencie przestaniesz

Drewniana łyżka wbrew pozorom jest siedliskiem bakterii.
Drewniana łyżka wbrew pozorom jest siedliskiem bakterii.
Źródło zdjęć: © 123RF
29.12.2020 11:48, aktualizacja: 03.03.2022 01:07

Drewniana łyżka jest nieodzownym elementem wyposażenia wielu kuchni. W końcu z jej pomocą można szybko i dokładnie wymieszać potrawy, jest wykonana z naturalnego tworzywa, a także nie rysuje powierzchni. Jednak niewiele osób zadaje sobie trud, aby porządnie wyczyścić drewnianą łyżkę.

Korzystanie ze zmywarek i ręczne mycie naczyń oraz sztućców wprowadza do codziennych obowiązków domowych pewną rutynę. Przez to rzadko zwracamy uwagę na to, czy przedmioty rzeczywiście są czyste. Pewna australijska mama postanowiła wykorzystać prosty trik, aby udowodnić, że drewniana łyżka tylko z pozoru wygląda na wyczyszczoną.

Kuchenny eksperyment zszokował kobietę

Kobieta wykorzystała patent z australijskiej edycji "MasterChef", gdzie do czyszczenia przyborów kuchennych użyto wyłącznie wrzącej wody. Australijka do miski z gorącą wodą włożyła drewnianą łyżkę, a już po chwili cały płyn stał się mętny oraz bardzo tłusty. Swoim doświadczeniem podzieliła się w sieci.

Wielu internautów było zszokowanych wynikami zabawy z drewnianą łyżką. Grupa była jednak podzielona – część osób stwierdziła, że lepiej po kilku użyciach przyrząd wyrzucić, a jeszcze inni dodali, że używanie drewnianych narzędzi w kuchni jest czymś normalnym i "nikt od tego nie zachorował".

Metoda z wrzątkiem pojawiła się w jednym z australijskich magazynów kulinarnych. Młody szef kuchni Matt Preston przekonywał, że zamiast drewnianej łyżki lepiej korzystać z silikonowych szpatułek, które są higieniczne i odporne na temperaturę.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (48)
Zobacz także