W Polsce są już wszędzie. Ich pojawienie się to zły znak

W Polsce są już wszędzie. Ich pojawienie się to zły znak

Jak wygląda mącznik młynarek i jak się go pozbyć?
Jak wygląda mącznik młynarek i jak się go pozbyć?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | KLEJDYSZ TOMASZ
11.10.2023 12:22, aktualizacja: 11.10.2023 13:37

Jest zmorą kuchennych szafek i spiżarni. Choć jest mniej znany niż mole spożywcze, może spowodować duże szkody. Mącznik młynarek to chrząszcz, którego trudno się pozbyć. Są jednak pewne sposoby, pozwalające usunąć tego szkodnika z domu.

W domach często pojawiają się nieproszeni goście. Owady takie jak muszki owocówki, mrówki czy mole spożywcze są jednymi z najpopularniejszych szkodników grasujących w kuchni. Produkty spożywcze przyciągają również mniej znanego, ale bardzo szkodliwego mącznika młynarka.

Jak wygląda mącznik młynarek?

Mącznik młynarek to mały owad o ciemnobrązowym lub czarnym ciele. Ma charakterystyczny dla chrząszczy błyszczący pancerz, a jego ciało pokryte jest drobnymi fałdkami. Ten 14-milimetrowy owad ma również skrzydła. Co ciekawe jest odporny na niskie temperatury. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Samice mącznika młynarka składają aż 500 jaj, a rozwój tego chrząszcza trwa około roku. Larwy mogą osiągać nawet 3 cm długości i mają białe ciało, co pomaga im ukryć się w produktach takich jak mąka, skrobia ziemniaczana czy ryż.

Larwy i dorosłe formy owadów mają zdolność niszczenia zapasów spożywczych i innych przechowywanych produktów, żerując oraz zanieczyszczając je odchodami, wylinkami i martwymi osobnikami. Co więcej, mogą one przenosić potencjalnie szkodliwe mikroorganizmy na te produkty.

Metody zwalczania mącznika młynarka

Podobnie jak mole spożywcze, mącznika najczęściej przywozimy do domu wraz z zakupionymi produktami. Te szkodniki rzadko same wlatują do mieszkań i osiedlają się w kuchennych zakątkach. Pozbycie się intruza jest możliwe przy pomocy odpowiednich metod.

Warto wiedzieć, że te szkodniki są odporne na temperaturę, ale ich rozwój zahamowuje się przy temperaturach powyżej 32 stopni Celsjusza oraz poniżej -5 stopni C. Niestety tak niska temperatura nie sprawi, że owady zginą. Wkładanie żywności do lodówki nie rozwiąże problemu, dlatego konieczne jest jej zamrożenie w temperaturze -25 stopni Celsjusza.

Najskuteczniejsze są jednak preparaty o działaniu kontaktowym. Są to środki, które przyciągają chrząszcze i larwy dzięki swoim zapachom. Po zjedzeniu preparatu owady umierają, co jest skuteczne na dorosłe osobniki. Należy pamiętać, że takie środki nie działają na jaja złożone w produktach spożywczych.

Drugą skuteczną bronią na mącznika są pułapki lepowe. Świetne rezultaty przynoszą zwłaszcza gdy wcześniej usunie się z domu żywność z jajami i larwami.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta