Wartości odżywcze i kaloryczność bigosu. Bigos a odchudzanie
Bigos to tradycyjna i staropolska potrawa, której głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Dodatki w postaci mięsa, śliwek, grzybów i różnorodnych przypraw powodują, że każdy bigos ma swój wyjątkowy smak i aromat. Czy bigos jest daniem wysokokalorycznym? Jak przyrządzić bigos na diecie?
Bigos - historia i opis dania
Bigos jest potrawą z kapusty i mięsa, tradycyjną dla kuchni polskiej, białoruskiej i litewskiej. Bigos był przyrządzany już w XVII wieku, jednak jego receptura znacznie różniła się od tej znanej i stosowanej obecnie. Bigos sprzed wieków bowiem nie zawierał w ogóle kapusty kiszonej, a przyrządzano go z mięsa lub ewentualnie z ryb. Za dodatki w tym bigosie służyły bardzo kwaśne owoce, ocet, cebula i pietruszka.
Z biegiem lat przepisy kulinarne na bigos ulegał licznym modyfikacjom, a samo danie stało się tradycyjnym przysmakiem szlacheckich uczt. Pochodzenie słowa bigos nie jest do końca jasne. Pierwotnie słowo to było używane jako określenie sposobu siekania, a następnie mówiono tak o galarecie z siekanego mięsa. Dopiero w XVIII wieku, bigosem zaczęto nazywać potrawę z siekanego mięsa i gotowanej kapusty.
Rodzaje bigosu
Lata popularności bigosu i przyrządzania go według własnych smaków i upodobań, sprawiły, że obecnie znane są różne rodzaje bigosu. Niektóre z nich są szczególnie cenione za swój smak i aromat. Wśród tych najczęściej przyrządzanych warto wymienić:
- Bigos litewski - to rodzaj bigosu, w którym kiszoną kapustę zastępuje się kwaśnymi jabłkami. Jego smak idealnie dopełniają suszone grzyby i czerwone, wytrawne wino.
- Bigos węgierski - to rodzaj bigosu, który do smaku doprawia się ostrą papryką i śmietaną.
- Bigos galicyjski - to rodzaj bigosu, który przyrządza się z białej kapusty, ziemniaków i białej fasoli.
- Bigos myśliwski - to rodzaj bigosu, który wyróżnia dodatek w postaci dziczyzny, np. mięsa sarny, jelenia czy zająca. Bigos myśliwski wzbogaca się także owocami jałowca.
- Bigos wegetariański - to wersja dla osób, które nie spożywają mięsa. Mięso zastępuje się kostką sojową lub innym produktem imitującym mięso.
Bigos - kalorie
Kaloryczność bigosu jest uzależniona od rodzaju produktów wykorzystanych do jego przyrządzenia. Tradycyjny bigos przyrządzony z kapusty kiszonej, mięsa wieprzowego i wołowego, kiełbasy myśliwskiej, suszonych grzybów, cebuli i koncentratu pomidorowego dostarcza w jednej porcji o wadze 200 g ok. 225 kcal.
Bigos jest daniem tłustym, dlatego osoby, które dbają o linię, mogą zdecydować się na mniej kaloryczną, wegetariańską wersję bigosu. Bigos wegetariański ugotowany z kapusty kiszonej, przecieru pomidorowego, selera, cebuli, grzybów i czosnku, w jednej porcji (ok. 200 g) zawiera ok. 52 kcal.
Wartości odżywcze bigosu
Składniki użyte do przyrządzenia bigosu sprawiają, że to danie może okazać się bardzo wartościową potrawą. Kapusta kiszona, która stanowi bazę dla smacznego bigosu jest bogatym źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Ponadto zawiera sporo błonnika, który wspomaga proces trawienia i daje uczucie sytości. Wadą kapusty kiszonej jest to, że zawiera dużą ilość soli.
Kolejny składnik bigosu, czyli mięso, to również źródło ważnych składników odżywczych. Aby bigos był zdrowszy, wieprzowinę warto zastąpić dziczyzną lub drobiem. Pozostałe dodatki do bigosu w postaci grzybów czy śliwek wzbogacają danie o kolejne składniki mineralne, witaminy i dodatkową porcję błonnika.