Witamina C: właściwości, występowanie, przedawkowanie
Witamina C w codziennej diecie człowieka w każdym wieku to podstawia zdrowia, budowania odporności oraz dobrego samopoczucia. Brzmi jak frazes, ale taka jest prawda. Sprawdź występowanie witaminy C, źródła, właściwości, a także skutki nadmiaru witaminy C dla ludzkiego organizmu.
Witamina C – występowanie
Co ma najwięcej witaminy C? Oczywiście niepoddane żadnej obróbce termicznej świeże owoce i warzywa. I to nie w głębi miąższu, a tuż pod samą skórką. Pod względem skuteczności suplementy diety nigdy nie dościgną naturalnego źródła witaminy C. Budowanie odporności ze świeżymi owocami i warzywami to praca, którą warto wykonywać systematycznie przez cały rok, a nie tylko podczas sezonu na cytrusy. Organizm szybko się nam odwdzięczy.
A zatem gdzie jest najwięcej witaminy C? Najważniejsze spośród jej źródeł, a na co dzień często niedoceniane, to:
- Czarna porzeczka.
- Dzika róża.
- Czerwona papryka.
- Zielona [natka pietruszki.
- Szpinak.
- Chrzan.
- Brukselka.
- Cytrusy na czele z pomarańczami i cytrynami.
- Kapusta.
- Jarmuż.
- Kiwi.
- Ziemniaki.
- Truskawki.
Witamina C – właściwości
Witaminą C nazywamy kwas askorbinowy, który z dzieciństwa znamy pod postacią żółtych tabletek, podawanych jako uzupełnienie diety podczas drobnych infekcji czy przeziębień. Powszechnie wiadomo, że dzięki regularnemu spożywaniu naturalnych źródeł witaminy C dzień po dniu budujemy sprawnie działający system immunologiczny naszego organizmu. Jeśli już jednak choroba nas dopadnie, żółta witamina łagodzi jej przebieg i usprawnia proces zdrowienia.
Dodatkowo witamina C uczestniczy w metabolizmie lipidów, powstawaniu tkanki łącznej, umożliwia jej sprawne odżywianie, mobilizuje do działania produkcję kolagenu, który to odpowiada za procesy regeneracyjne w skórze, tkance i kościach, wspomaga pracę układu nerwowego oraz serca. To zwłaszcza profilaktyka niedokrwiennej choroby serca.
Jest świetnym antyutleniaczem, co wpływa skutecznie na starzenie, spowalnia przebieg nowotworów, usprawnia wchłanianie wapnia oraz żelaza, redukuje ryzyko uszkodzenia mózgu.
Przedawkowanie witaminy C
Zatem czy można przedawkować witaminę C? Czy nadmiar witaminy C jest groźny dla zdrowia?
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest przedmiotem nieustannych i dosyć licznych badań naukowych. Uzależnione jest od kraju oraz miejsca zamieszkania, a dodatkowe czynniki podwyższające zapotrzebowanie to nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, stresujący tryb życia, cukrzyca, przyjmowanie niektórych leków, spożywanie dużych ilości alkoholu, zanieczyszczone środowisko życia, brak aktywności fizycznej.
Groźny dla zdrowia jest niedobór witaminy C w diecie, będący skutkiem nieprawidłowego sposobu odżywiania się. Ale występującym zjawiskiem (naprawdę rzadko) bywa również nadmiar kwasu askorbinowego w diecie, który nie jest toksyczny, jednak możemy spodziewać się niezbyt przyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. To przede wszystkim uczucie nudności, wymioty, zgaga, ból brzucha oraz biegunka. Po przedawkowaniu witaminy C zostanie ona usunięta z ciała wraz z moczem.