Witaminy – alfabet życia
Nie zastanawiamy się, po co nam witaminy i jakie pokarmy mogą dla nas być ich naturalnym źródłem. A szkoda, bo choć bezpośrednio nie dostarczają nam one energii, jak węglowodany czy tłuszcze, to jednak bez nich trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie naszego organizmu.
28.02.2007 | aktual.: 27.05.2010 19:26
Witaminy... Tyle o nich się słyszy. Już jako dzieci słyszeliśmy, że cytryna ma dużo witaminy C, teraz zaś wystarczy tylko, że włączymy telewizor czy radio, a już po chwili w którejś z reklam padną słowa „zawiera codzienny zestaw witamin” czy też „zawiera witaminę...”. Przyjmujemy to za pewnik i najczęściej nie zastanawiamy, po co naszemu organizmowi dana witamina i gdzie faktycznie można ją znaleźć.
Vita znaczy życie
Nie zastanawiamy się, po co nam witaminy i jakie pokarmy mogą być dla nas ich naturalnym źródłem. A szkoda, bo choć bezpośrednio nie dostarczają nam one energii, jak węglowodany czy tłuszcze, to jednak bez nich trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie naszego organizmu.
Na to zaś, jak ogromną rolę odgrywają, wskazuje już ich nazwa, która częściowo pochodzi od łacińskiego słowa vita, oznaczającego życie. Takie zaś skojarzenie i utworzenie takiej nazwy nie powinno nikogo dziwić. Witaminy są bowiem niezastąpione i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Najpierw to właśnie również dzięki nim rośniemy. Przez całe życie natomiast wzmacniają nasz organizm i chronią nas przed wirusami, zarazkami i niektórymi chorobami.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Witaminowy alfabet
Znanych jest kilkanaście witamin, z których każda odgrywa w naszym życiu nieco inną rolę. Spróbujmy się teraz przyjrzeć choć niektórym z nich.
Witamina A ma ogromne znaczenie szczególnie przez pierwszych kilkanaście lat naszego życia. To dzięki niej zaczynamy rosnąć. Dba ona jednak również o naszą skórę (m. in. chroni przed promieniami UV), wzrok, zęby, paznokcie i kości.
Znajdziemy ją między innymi w: mleku, jajkach, rybach, marchwi, brokułach, papryce i truskawkach.
Witamina C jest chyba najbardziej „uniwersalna”. Przede wszystkim jednak bardzo ważne jest jej działanie wzmacniające układ odpornościowy. Pomaga również zwalczać infekcje wirusowe i regenerować siły organizmu. Przyspiesza także proces gojenia się ran i zrastania się kości. Poza tym pomaga też zapobiegać chorobom serca i... pokonywać stres.
Znajdziemy ją między innymi w: cytrusach, czarnej porzeczce, brukselce, papryce i zielonej pietruszce.
Witamina D we wczesnych latach życia człowieka ma wpływ na budowę kości i zębów. Reguluje też wydzielanie insuliny oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej niedobór zaś wiąże się z bezsennością, ciągłym poczuciem zmęczenia i nerwowością.
Znajdziemy ją między innymi w: mleku, maśle, jajkach, rybach.
Witamina E przede wszystkim znana jest jako „witamina młodości”, a to ze względu na jej wpływ na utrzymywanie jędrności i gładkości skóry, a także na fakt, że hamuje ona proces starzenia się. Wpływa ona również na układ krwinośny i pomaga w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi. Jest też odpowiedzialna za funkcjonowanie układu rozrodczego.
Znajdziemy ją między innymi w: słoneczniku, migdałach, orzechach ziemnych i orzechach włoskich, mleku, jajkach, maśle, sałacie.
Witamina B5, zwana też kwasem pantotenowym, przede wszystkim wspomaga proces metabalizmu tłuszczów i węglowodanów, ale także regeneruje mięśnie i wpływa na szybkość gojenia się ran. Dba również o nasze włosy i skórę.
Znajdziemy ją między innymi w: wątróbce, drobiu, rybach, kapuście, brokułach, roślinach strączkowych, ziarnach zbóż i orzeszkach ziemnych.
Przedstawione witaminy to tylko część całego witaminowego zagadnienia. Te jednak wydają się być najczęściej wymienianymi w życiu codziennym. Poza nimi może warto byłoby jeszcze wspomnieć o witaminie B9, czyli tzw. kwasie foliowym, którego zarówno znaczenie jak i zapotrzebowanie wzrasta w czasie ciąży, czy też o witaminie B12, która korzystnie wpływa na metabolizm, ale z jej przyswajaniem mogą mieć kłopoty osoby starsze. Trzeba jednak przy tym zaznaczyć, że każda witmina jest tak samo ważna i należy pilnować jej ilości w naszym organizmie.