Zasadź rzeżuchę dokładnie tego dnia. Szybko sobie podziękujesz

Specyficzny zapach i pikantny smak to jej znaki rozpoznawcze. Równie dobrze smakuje w sałatce, jak i na zwykłej kanapce z masłem. Kojarzona jest głównie z wiosną, a konkretniej, ze świętami wielkanocnymi. To już najwyższy czas na wysianie rzeżuchy.

Kiedy sadzić rzeżuchę?
Kiedy sadzić rzeżuchę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa

14.03.2023 | aktual.: 14.03.2023 15:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rzeżucha należy do rodziny roślin kapustowatych. Z łatwością można zasadzić ją w domu. Potrzebne są do tego tylko nasiona rzeżuchy, które w okresie wielkanocnym można dostać nawet w przydomowym markecie oraz wata albo płatki kosmetyczne.

To już ostatni dzwonek na zasadzenie rzeżuchy, żeby zdążyć przed Wielkanocą

Chociaż rzeżucha kojarzy się z Wielkanocą, można hodować ją i jeść przez cały rok. To roślina, która jest bogata w cenne witaminy (m.in. witaminę A, B, C, E) i minerały. Stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek czy kanapek. Wyróżnia się specyficznym, lekko pikantnym smakiem, zbliżonym do szczypioru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli chcesz cieszyć się rzeżuchą zdatną do spożycia na Wielkanoc, należy zasadzić ją jeszcze przed drugim kwietnia, czyli przed Niedzielą Palmową, na tydzień przed Wielkanocą. W tym czasie roślina zakiełkuje i urośnie kilka centymetrów. Rzeżuchę z powodzeniem można zasadzić już na dwa tygodnie przed świętami. Przez ten czas znacząco urośnie, dzięki czemu będzie można wykorzystać ją do wielu potraw.

Jak sadzić rzeżuchę, aby urosła gęsta i wysoka?

Do zasadzenia rzeżuchy potrzebne jest głębokie naczynie, wata i nasiona rzeżuchy. Jeśli ma ona stanowić ozdobę, można zasadzić ją w tzw. wydmuszkach, czyli w czystych skorupkach po ugotowanych jajkach.

Sadzenie rzeżuchy jest bardzo proste. Dno wybranego przez siebie naczynia trzeba gęsto wyłożyć watą i dokładnie zwilżyć je wodą. Wata musi być wilgotna, ale nie mokra. Po zwilżeniu waty należy wysypać na nią nasiona, które również należy zwilżyć. Zasianą rzeżuchę powinno ustawić się w półcieniu, w miejscu, gdzie temperatura wynosi co najmniej 20 stopni Celsjusza, np. w kuchni.

Pielęgnacja rzeżuchy — co musisz wiedzieć

Rzeżucha zacznie kiełkować już dobę lub dwie po zasianiu. Od tego momentu należy jak najczęściej ją zraszać. Wata powinna być cały czas lekko wilgotna. W innym wypadku nasiona przestaną kiełkować.

Rzeżuchę powinno się przycinać. Wyrwana wraz z korzeniami już nie odrośnie, za to przycięta będzie cały czas piąć się w górę. Jej uprawa jest bardzo łatwa, o ile pamięta się o regularnym zraszaniu. Pomocny będzie atomizer z czystą wodą, np. taki, którego używamy do zraszania kwiatów.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (0)