Zażywanie witaminy A może osłabiać naszą odporność
Zażywanie witaminy A może osłabiać naszą odporność m.in. na infekcje, które przebyliśmy w przeszłości i zwiększać ryzyko, że ponownie na nie zachorujemy.
02.07.2015 | aktual.: 02.07.2015 12:54
Zażywanie witaminy A może osłabiać naszą odporność m.in. na infekcje, które przebyliśmy w przeszłości i zwiększać ryzyko, że ponownie na nie zachorujemy - informuje pismo “Journal of Leukocyte Biology”.
Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Radboud w Holandii doszli do takich wniosków prowadząc badania na komórkach odporności pobranych od zdrowych ochotników. Hodowano je w obecności antygenów prątka gruźlicy z dodatkiem lub bez dodatku substancji należącej do retinoidów, będącej pochodną witaminy A. Następnie przeniesiono je do nowej hodowli, do której dodawano antygeny bakteryjne.
Okazało się, że komórki pobudzone pochodną witaminy A produkowały mniej cytokin, związków które regulują aktywność układu odporności i pomagają zwalczać infekcje.
Analiza wykazała, że retinoid hamował aktywność genów kodujących cytokiny poprzez zmiany tzw. epigenetyczne, polegające w tym wypadku na modyfikacji histonów - białek, na które nawinięte jest DNA w komórkach. Zdaniem autorów pracy wskazuje to, że nadmiar witaminy A może blokować odporność nabytą organizmu i zwiększać naszą podatność na zakażenia, na które uodporniliśmy się w przeszłości.
Jak ocenia biorący udział w badaniach dr Mihai G. Netea, wyniki te pozwalają zrozumieć, na czym polega przeciwzapalny efekt działania witaminy A (zapalenie rozwija się w odpowiedzi na zakażenie). Otwiera ono drogę do identyfikacji nowych metod modulowania odpowiedzi układu odporności.
Według naukowców praca ta dostarcza kolejnych argumentów za tym, że suplementy z witaminą A powinno się zażywać tylko wówczas, gdy są do tego wyraźne medyczne wskazania, czyli duży niedobór tego związku w organizmie. Zachowanie optymalnego poziomu witaminy A jest bowiem niezbędne dla sprawnego funkcjonowania układu odporności.
(PAP), jjj/ krf