Zielone pomidory obniżają poziom złego cholesterolu
Liście pomidorów uważane są powszechnie za niejadalne i trujące. Tymczasem wyniki badań medycznych wskazują, że zielone części pomidora powinny stać się numerem jeden na liście potraw osób ograniczających cholesterol.Japończycy produkują już specjalny preparat z suszonych liści pomidorów.
03.09.2014 | aktual.: 05.09.2014 11:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Liście pomidorów uważane są powszechnie za niejadalne i trujące. Tymczasem wyniki badań medycznych wskazują, że zielone części pomidora powinny stać się numerem jeden na liście potraw osób ograniczających cholesterol. Japończycy produkują już specjalny preparat z suszonych liści pomidorów.
Pomidory należą do rodziny psiankowatych, tak jak ziemniaki. Zawsze uważano, że zawierają solaninę, czyli alkaloid toksyczny dla ludzi i zwierząt. Nie jest to prawdą: solanina jest w ziemniakach, liście ziemniaków są trujące. W pomidorach solanina nie występuje. Alkaloid pomidorowy to tomatyna.
W 2009 roku opublikowano wyniki badań naukowych doktora Mendela Friedmana. Wykazały one, że w liściach pomidorów nie ma toksycznej solaniny. W liściach występuje alkaloid tomatyna. Jest szkodliwa dopiero po spożyciu pół kilograma liści.
Tą samą substancję wyizolowano w zielonych pomidorach, które jak liście i młode pęd są jadalne.
Na stronie Pubmed ( publikowane są tam wyniki najnowszych badań naukowych z zakresu medycyny) znajdziemy artykuł, w którym zaleca się zwiększenie udziału zielonych pomidorów w diecie.
Tomatyna ma zdolność redukowania komórek rakowych, obniża poziom złego cholesterolu, a także wiąże cholesterol w przewodzie pokarmowym. Zielone części pomidora powinny jeść osobyograniczające cholesterol. Zawarty w pożywieniu nie wchłania się w obecności tomatyny. Japończycy produkują już preparat z suszonych liści pomidorów.
Liście pomidora, to również źródło fitoncydów, czyli roślinnych antybiotyków. Nawet zapach liści ma działanie terapeutyczne (m.in. grzybobójcze).
Tomatyny powinny unikać osoby chore na artretyzm. Umiar w spożywaniu pomidorów, ze względu na zawartość szczawianów, powinny zachować także osoby z zapaleniem stawów oraz kamicą szczawianową. Pomidory mogą również powodować uczulenie.
Na podstawie www.nytimes.com/(gabi/mtr), kobieta.wp.pl