Złoto Inków. Jak wykorzystać lucumę w kuchni?
W Ameryce Południowej lucuma jest znana i ceniona od wieków. Nic dziwnego, miąższ tego owocu to skarbnica witamin i składników mineralnych. Z zewnątrz przypomina ugotowane żółtko jaja, jednak do nas dociera częściej w formie proszku lub granulatu. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
Co w niej siedzi?
Szczególnie dużo w roślinie jest witamin z grupy B, które bardzo korzystnie wpływają na stan psychiczny, pamięć i koncentrację, odpowiadają bowiem za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B1 ma wpływ na wzrost, bierze udział w przemianach metabolicznych, reguluje pracę mięśni i serca. W lucumie znajduje się także witamina B3, której niedobór wpływa negatywnie na stan skóry. Obniża też "zły" cholesterol LDL, a wspomaga produkcję "dobrego" cholesterolu HDL. Z kolei witamina B5 uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy D, erytrocytów, kwasów tłuszczowych, przekaźników nerwowych oraz niektórych hormonów. Ma swój udział w wytwarzaniu przeciwciał. Wpływa na prawidłowy wzrost, kondycję skóry i włosów. Sproszkowana lucuma stanowi źródło witamin A i C, błonnika, białka, węglowodanów złożonych, żelaza, wapnia, cynku, potasu, magnezu, a zwłaszcza fosforu. Owoc jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu – przeciwutleniacza, który zapewnia dobry wzrok i zdrową skórę. Hamuje atak wolnych rodników, zabezpieczając organizm przed przedwczesnym starzeniem oraz rozwojem poważnych chorób, w tym nowotworów.
Źródło zdrowia
Warto włączyć sproszkowaną lucumę do diety, bo dobroczynnie wpływa ona na układ nerwowy, wzmacnia odporność, reguluje procesy trawienne, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapewnia dobrą kondycję skórze, włosom, paznokciom i zębom, poprawia samopoczucie, korzystnie wpływa na koncentrację (dlatego polecana jest szczególnie podczas intensywnego wysiłku umysłowego), oddziałuje ochronnie na nerki, zapewnia prawidłową pracę mięśni, chroni przed rakiem, działa przeciwzapalnie.
Bezpieczna dla diabetyków?
Sproszkowana lucuma ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest bezpieczna dla osób cierpiących na cukrzycę. Znajdziemy w niej jedynie 2 gramy naturalnego cukru owocowego na każde 11 gramów węglowodanów. Poza tym w 100 g lucumy jest tylko 80 kalorii, dlatego można ją dodawać bez obaw do deserów i innych dań. Na długo zapewnia uczucie sytości. Cena za opakowanie o wadze 200 g wynosi ok. 18-35 zł. Sproszkowaną lucumę znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością.
Lucuma w kuchni
Sproszkowana lucuma jest słodka. W smaku przypomina nieco słodkie ziemniaki i syrop klonowy. Śmiało możemy wykorzystywać ją jako zamiennik słodzików i cukru. W Ameryce Południowej przysmakiem są lody o smaku lucumy. Pasuje też do wypieków i deserów. Można nią słodzić koktajle i smoothie, posypać sałatkę z owocami i orzechami, dodać do twarożku, jogurtu, nadzienia naleśnikowego, ciastek. Niektórzy wolą zupy o słodkim posmaku i w takim przypadku lucuma świetnie się sprawdzi. Pasuje także do ryżu i jest znakomitym dodatkiem do puddingów z szałwii hiszpańskiej. Warto dodać łyżkę proszku lucumy do masła orzechowego – połączenie słodkiego ze słonym sprawi, że masło orzechowe będzie smakowało wybornie. Lucumą z powodzeniem można też wzbogacić smak musli.