Co w niej siedzi?
Szczególnie dużo w roślinie jest witamin z grupy B, które bardzo korzystnie wpływają na stan psychiczny, pamięć i koncentrację, odpowiadają bowiem za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B1 ma wpływ na wzrost, bierze udział w przemianach metabolicznych, reguluje pracę mięśni i serca. W lucumie znajduje się także witamina B3, której niedobór wpływa negatywnie na stan skóry. Obniża też "zły" cholesterol LDL, a wspomaga produkcję "dobrego" cholesterolu HDL. Z kolei witamina B5 uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy D, erytrocytów, kwasów tłuszczowych, przekaźników nerwowych oraz niektórych hormonów. Ma swój udział w wytwarzaniu przeciwciał. Wpływa na prawidłowy wzrost, kondycję skóry i włosów. Sproszkowana lucuma stanowi źródło witamin A i C, błonnika, białka, węglowodanów złożonych, żelaza, wapnia, cynku, potasu, magnezu, a zwłaszcza fosforu. Owoc jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu – przeciwutleniacza, który zapewnia dobry wzrok i zdrową skórę. Hamuje atak wolnych rodników, zabezpieczając organizm przed przedwczesnym starzeniem oraz rozwojem poważnych chorób, w tym nowotworów.