Przykry widok na zakupach. "Absolutnie nie można używać"

"Jedzenie smażone na niektórych patelniach może zaburzać hormony, zwiększać ryzyko stanów zapalnych i wpływać na metabolizm" - przypomina Urszula Hryniewicka, ekspertka od organizacji przestrzeni domowej. Które patelnie są najgorsze dla zdrowia?

Patelnie teflonowe mogą szkodzić
Patelnie teflonowe mogą szkodzić
Źródło zdjęć: © East News | Andrzej Zbraniecki

Smażenie na patelniach teflonowych, aluminiowych i miedzianych może zaburzać hormony, zwiększać ryzyko stanów zapalnych i wpływać na metabolizm.

Które patelnie są najgorsze?

Urszula Hryniewicka, ekspertka od organizacji przestrzeni (na Instagramie prowadzi profil lux.ula) opublikowała post dotyczący patelni, jakich Polacy używają najczęściej. Których powinniśmy unikać? Według Hryniewickiej:

  • teflonowych - "absolutnie nie można używać jej, gdy powłoka jest uszkodzona, przy wysokiej temperaturze wydziela szkodliwe opary, zawiera PFAS, które mogą zaburzać gospodarkę hormonalną" - pisze.
  • aluminiowych - "to nie tajemnica, a powszechnie już dostępna wiedza, że aluminium może przenikać do jedzenia i wpływać negatywnie na układ nerwowy";
  • miedzianych - "nadmiar miedzi w organizmie może prowadzić do zaburzeń hormonalnych i problemów trawiennych" - czytamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przypalone garnki, rondle i naczynia. Oto sposoby na ten problem

Jakich patelnie są najlepsze?

  • żeliwne - "naturalnie wzbogacają jedzenie w żelazo i nie zawierają toksycznych powłok";
  • stalowe - "szukaj takich, które nie zawierają aluminium. Są trwałe (jeśli właściwie o nie dbasz), bezpieczne, nie wchodzą w reakcję z żywnością";
  • ceramiczne - "bez szkodliwych powłok, odporne na wysokie temperatury, jednak nie wolno ich używać, jeśli powłoka ceramiczna została uszkodzona" - czytamy.

Czym są PFAS?

Jak możemy dowiedzieć się z portalu doz.pl, to substancje per- i polifluoroalkilowe, czyli związki chemiczne, które ze względu na powszechność stosowania i powolną degradację w środowisku, mogą znajdować się w organizmach ludzi oraz zwierząt. Co ważne, są dla nas szkodliwe.

PFAS znajdziemy w opakowaniach do przechowywania żywności, w farbach, klejach, detergentach, nieprzywierających powłokach, np. na patelniach czy garnkach, w materiałach ognioodpornych, tkaninach wodoodpornych, a także w kosmetykach.

Jak wpływają na zdrowie ludzi? PFAS mogą mieć wpływ m.in. na:

  • płodność,
  • zaburzenia hormonalne,
  • czynność tarczycy,
  • wątrobę,
  • nowotwory.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
zdrowiepatelniejaką patelnię wybrać

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)