Ananasowate - Bromeliaceae

Ananasowate - Bromeliaceae

Ananasowate - Bromeliaceae
Źródło zdjęć: © Echmea Wstęgowata
17.09.2008 10:26, aktualizacja: 27.10.2008 16:59

To rodzina obejmująca około 1400 gatunków blisko spokrewnionych z ananasem jadalnym. Większość z nich pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej oraz z wilgotnych lasów równikowych Azji.

To rodzina obejmująca około 1400 gatunków blisko spokrewnionych z ananasem jadalnym. Większość z nich pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej oraz z wilgotnych lasów równikowych Azji.

Ananasowate są w większości epifitami (rośliny rosnące na drzewach, w zagłębieniach kory), czasem roślinami naziemnymi. W uprawie domowej możemy im zapewnić warunki podobne do naturalnych, przytwierdzając korzenie owinięte w woreczek z ziemią do kawałka kory i dobrze nawadniając.

Ananasowate tworzą charakterystyczną rozetę liści, z której wyrasta pęd kwiatostanowy. Niektóre pędy są znacznej długości, inne krótkie, ukryte wśród liści. Liście tworzą zbiornik, w którym gromadzi się woda i próchnica, Czerpią z niego pożywienie za pomocą specjalnych włosków (zwane są epifitami cysternowymi).

Najlepiej kupować rośliny, których kwiatostan dopiero ukazuje się na dnie rozety liści i nie jest jeszcze wybarwiony. Kupując roślinę już kwitnącą należy się liczyć z szybkim jej zaschnięciem, gdyż roślina mateczna zamiera po kwitnieniu. Wcześniej jednak wytwarza 2-3 małe odrosty, z których można wyprowadzić nową roślinę.

Należy delikatnie obchodzić się z korzeniami (te najdrobniejsze, z włośnikami, zaopatrują roślinę w wodę). Nożem lub sekatorem usuwamy korzenie chore – ciemnobrązowe, czarne, miękkie i nadgniłe. Na dnie doniczki układamy drenaż i sypiemy mieszankę ziemi gliniastej (glina, torf i żwir lub gruboziarnisty piasek w proporcji 7:3:2) z dodatkiem potasu i wapnia.
Oczyszczoną bryłę korzeniową wkładamy do doniczki tak, by zachowała pion. Uzupełniamy ziemię w doniczce, delikatnie ją ugniatamy i skąpo podlewamy.

Wszystkie ananasowate (poza ananasem) nie tolerują bezpośredniego słońca, a podlewa się je tylko do rozety liściowej. Lubią ciepło i wilgotne powietrze.
Każda rozeta kwitnie tylko raz w życiu, ale stale tworzą się rozety potomne. Nowe przyrosty pojawiają się także, gdy doniczka staje się przyciasna.
Oprócz ananasa jadalnego do tej rodziny należą także: echmea wstęgowata, frizea lśniąca, guzmania, neoregelia karolińska i oplątawa.