Awokado z mniejszą zawartością tłuszczu? To możliwe!
Jedna z hiszpańskich firm stworzyła awokado w wersji light. Zawiera ono aż 30 procent tłuszczu mniej niż standardowy owoc. A tym samym stanowi świetną alternatywę dla każdego, kto pokochał awokado i nie może się oprzeć jedzeniu go w dużych ilościach. Ta wersja odpowiednia jest także dla osób na diecie oraz wyjątkowo dbających o swoje zdrowie.
Jedną z cudownych właściwości awokado light jest także fakt, że owoc ten jest bardziej soczysty i dużo wolniej dojrzewa, a tym samym wolniej brązowieje. Niestety jest jeden haczyk – to awokado dostępne jest na razie wyłącznie w Hiszpanii. Jednak sytuacja ta może się bardzo szybko zmienić, gdyż zyskało ono już ogromne grono fanów w mediach społecznościowych. Być może niebawem pojawi się też w kolejnych krajach.
Dietetycy radzą, aby jeść maksymalnie 0,5 standardowego awokado dziennie – mimo zdrowotnych właściwości, ma ono w sobie dużo tłuszczu. W przypadku owocu w wersji light, będzie można zjeść go więcej.