Awokado z mniejszą zawartością tłuszczu? To możliwe!
Jest smaczne, potrafi nasycić i obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Od niedawna awokado święci triumfy i zdobywa serca kolejnych osób na całym świecie. Okazuje się, że jedzenie jednego owocu dziennie zapewnia organizmowi odpowiednią ilość potasu, a także pomaga zmniejszyć ilość złego cholesterolu. Wiele osób rezygnuje z awokado, ponieważ jest dość kaloryczne. A gdyby posiadało mniejszą ilość tłuszczu niż standardowe? Okazuje się, że to możliwe.
14.10.2017 | aktual.: 14.10.2017 14:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jedna z hiszpańskich firm stworzyła awokado w wersji light. Zawiera ono aż 30 procent tłuszczu mniej niż standardowy owoc. A tym samym stanowi świetną alternatywę dla każdego, kto pokochał awokado i nie może się oprzeć jedzeniu go w dużych ilościach. Ta wersja odpowiednia jest także dla osób na diecie oraz wyjątkowo dbających o swoje zdrowie.
Jedną z cudownych właściwości awokado light jest także fakt, że owoc ten jest bardziej soczysty i dużo wolniej dojrzewa, a tym samym wolniej brązowieje. Niestety jest jeden haczyk – to awokado dostępne jest na razie wyłącznie w Hiszpanii. Jednak sytuacja ta może się bardzo szybko zmienić, gdyż zyskało ono już ogromne grono fanów w mediach społecznościowych. Być może niebawem pojawi się też w kolejnych krajach.
Dietetycy radzą, aby jeść maksymalnie 0,5 standardowego awokado dziennie – mimo zdrowotnych właściwości, ma ono w sobie dużo tłuszczu. W przypadku owocu w wersji light, będzie można zjeść go więcej.