Dziczyzna niegdyś często gościła na polskich stołach. Dziś powoli wraca do jadłospisu Polaków - m.in. za sprawą bloga "Królestwo Garów" i tradycyjnych przepisów, które odświeża autorka. Co ważne, mięso to coraz łatwiej dostać w polskich sklepach lub kupić u zaufanych sprzedawców.
Składniki:
- 1 kg karkówki z jelenia
- 3 cebule
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 listki laurowe
- pieprz kolorowy
- 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia
- sól,
- cukier
Przygotowanie:
Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli. Następnie dodać listki laurowe, wlać bulion i dusić pod przykryciem. Po 20 minutach wlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi, kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.
Zobacz także: czekoladowy tort bez pieczenia