GotowaniePrzepisyBitki z karkówki z jelenia

Bitki z karkówki z jelenia

Bitki z karkówki z jelenia
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl
21.11.2016 10:11, aktualizacja: 24.02.2017 10:14

Dziczyzna niegdyś często gościła na polskich stołach. Dziś powoli wraca do jadłospisu Polaków - m.in. za sprawą bloga "Królestwo Garów" i tradycyjnych przepisów, które odświeża autorka. Co ważne, mięso to coraz łatwiej dostać w polskich sklepach lub kupić u zaufanych sprzedawców.

Składniki:

  • 1 kg karkówki z jelenia
  • 3 cebule
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 listki laurowe
  • pieprz kolorowy
  • 2 łyżki smalcu (smalec gęsi) do smażenia
  • sól,
  • cukier

Przygotowanie:
Karkówkę umyć, usunąć błony, osuszyć, pokroić na kotlety. Kotlety stłuc, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, przełożyć do garnka. Cebule pokroić w półplasterki poddusić dodając szczyptę cukru, soli. Następnie dodać listki laurowe, wlać bulion i dusić pod przykryciem. Po 20 minutach wlać wino, dusić do miękkości. W razie potrzeby doprawić solą. Bitki z karkówki z jelenia można podać z kluskami kładzionymi ziemniaczanymi, kluskami parzonymi kładzionymi, kluskami kładzionymi z surowych ziemniaków.
Zobacz także: czekoladowy tort bez pieczenia

Źródło artykułu:krolestwogarow.pl