Błyszcząca czy matowa? Zagadka folii aluminiowej rozwiązana
Czy zawijając żywność w folię aluminiową zastanawiałaś się kiedyś, czy błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz czy na zewnątrz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie? Odpowiadamy!
27.09.2017 | aktual.: 27.09.2017 14:56
Czy zawijając żywność w folię aluminiową zastanawiałaś się kiedyś, czy błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz czy na zewnątrz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie?
Część z nas uważa, że używając folii spożywczej powinnyśmy sprawdzać, która z jej stron jest akurat na wierzchu. W końcu to, że jedna z nich jest matowa, a druga błyszcząca, nie może być dziełem przypadku. Temat postanowili wyjaśnić specjaliści z Reynold's Kitchen, jednego z największych producentów produktów kuchennych w USA.
Zgodnie z ich badaniami, nie ma znaczenia, którą stroną folii aluminiowej owiniemy nasze danie. Nie ma ryzyka, że matowa strona spowoduje przypalenie się pieczeni, a błyszcząca lepiej zagospodaruje ciepło. Możemy zawijać jedzenie tak, jak nam się podoba i niczym się nie martwić.
Aczkolwiek, jeśli chcemy usmażyć coś na patelni o nieprzywierającej powłoce, używajmy zawsze matowej strony folii. Dlaczego? Błyszcząca strona może się do niej przykleić. Poza tym stawiamy na zupełną dowolność. Tajemnica rozwiązana!
Paulina Brzozowska