Ciasteczka korzenne
Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego tak bardzo lubisz święta albo co sprawia, że w ciągu ich trwania czujesz się tak wyjątkowo? Obok prezentów wręczanych przez różne wcielenia świętego Mikołaja i spotkań w szerokim gronie rodzinnym bez wątpienia wskazać trzeba świąteczne specjały goszczące na naszym stole. Obok potraw przygotowywanych na co dzień, część z nich przyrządzamy bardzo rzadko, dzięki czemu to właśnie one kojarzą się nam ze świętami, a ich smak i zapach sprawia, że w ciągu ich trwania czujemy się tak wyjątkowo. Zanim jednak zasiądziemy do wigilijnego stołu, sporo czasu poświęcamy przygotowaniom. W jaki sposób można je sobie umilić? Wystarczy, że zdecydujesz się na samodzielne wykonanie świątecznych wypieków, a już kilka dni przed świętami w twoim domu będzie unosił się niepowtarzalny aromat korzennych ciasteczek. Nie czekaj do ostatniego momentu i już teraz wnieś do domu trochę świątecznej atmosfery, wykonując zamieszczony poniżej przepis. Zanim jednak do tego przystąpisz, dowiedz się trochę więcej na temat korzennych przypraw.
07.12.2011 | aktual.: 07.12.2011 01:20
Przepis na ciasteczka korzenne
- 0,5 kg mąki,
- 25 dag masła,
- 1 szklanki cukru,
- 1 jajka,
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczki goździków,
- 1 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżeczki wanilii,
- szczypty soli.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia albo wysmaruj ją masłem. Ciasto uformuj w dowolny kształt i piecz przez około 12-15 minut do czasu, aż na ciasteczkach pojawią się pęknięcia.
Smacznego!