Co jeść na diecie? Pomysły i przepisy na pyszne dietetyczne dania
Odpowiednio dobrana dieta to podstawa w walce o szczupłą sylwetkę. Dzięki poprawnemu jadłospisowi jesteśmy w stanie skutecznie pobudzić nasz metabolizm do działania, a także wspomóc organizm w pozbywaniu się nadprogramowych kilogramów. Jakie produkty spożywać na diecie i jak je przygotować?
12.12.2018 | aktual.: 31.12.2018 15:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kilka porad na skuteczne odchudzanie
Walka o wymarzoną sylwetkę to dla wielu osób droga przez mękę. Na rynku dostępnych jest wiele diet odchudzających bądź oczyszczających organizm z toksyn, jednak dostosowanie się do restrykcyjnych zasad nie zawsze jest dla nas proste. Faktem jest, że nagła i drastyczna zmiana żywienia może być szokiem dla organizmu i wprowadzić w nim dietetyczny chaos, co często prowadzi do efektu jojo i powrotu do stanu wyjściowego sprzed diety. Warto wprowadzać innowacje do jadłospisu stopniowo, a także zastosować kilka uniwersalnych zasad, dzięki którym będzie nam łatwiej zakomunikować naszemu ciału zmianę trybu życia.
Jedną z podstawowych zasad przy skutecznym odchudzaniu jest rozsądne rozplanowanie posiłków. Mowa tu oczywiście nie tylko o solidnym jadłospisie, który doda nam energii bez nadwyżki kalorycznej, ale także o jedzeniu częściej, ale mniej.
Optymalny odstęp między posiłkami wynosi około 3 godziny, a porcja powinna być za każdym razem podobnego rozmiaru i składać się z produktów bogatych w białka, węglowodany i zdrowe tłuszcze.
Pamiętajmy, że warzywa i owoce zawsze są dla nas dobrym wyborem, jednak musimy dobierać je z głową i dostosować do pory dnia. Idealny scenariusz zakłada, że nasz dzienny jadłospis powinien zawierać 5 posiłków, a wieczór to moment, kiedy rezygnujemy z węglowodanów i cukrów. Pozostaje jeszcze oczywiście kwestia aktywności fizycznej, jednak w tym przypadku sami będziemy wiedzieć najlepiej jak "ugryźć" ten temat.
Sposoby na dietetyczne dania
Każdy z nas lubi co innego i nie każdy jest gotowy na drastyczną zmianę swojego jadłospisu, jednak jest też kilka prostych trików na zmniejszenie kaloryczności naszych ulubionych potraw. Jedną ze wskazówek może być zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym, który, mimo nieco innego smaku, ma prawie trzy razy mniej kalorii.
Zrezygnujmy całkowicie z kolorowych napojów gazowanych i sztucznie dosładzanych soków, które możemy przecież bez problemu zastąpić herbatą czy wodą mineralną.
Musli możemy zastąpić otrębami czy płatkami pszennymi, śmietanka do kawy niech ustąpi miejsca tradycyjnemu mleku, a żółty ser w miarę możliwości wymieńmy na biały. Te drobne innowacje mogą nam pomóc odjąć z posiłków aż pareset kalorii, więc jest to zdecydowanie gra warta świeczki.
Przykładowe przepisy na dietetyczne posiłki
Śniadanie to jak wiadomo najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego warto już od rana dostarczyć naszemu organizmowi energii do działania. Możemy przygotować na przykład pastę jajeczną z tuńczykiem i pieczywem z pełnego ziarna, które dopełnimy, wedle uznania, warzywami lub owocami. W tym przypadku do przygotowania śniadania na diecie będziemy potrzebować:
- 2 jajka,
- 50 gramów tuńczyka w sosie własnym,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
- 2 łyżki sera twarogowego lub wiejskiego,
- przyprawy i/lub zioła.
Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Dodajemy do nich tuńczyka, jogurt, wybrane przez nas przyprawy i całość mieszamy. Pieczywo smarujemy serkiem twarogowym lub wiejskim i posypujemy ziołami. Do całości możemy podać też warzywa i/lub owoce, pokrojone albo w całości.
Pomysłem na obiad w tym przypadku może być dla nas indyk po chińsku, który będzie doskonałym źródłem białka oraz cennych witamin i minerałów. W celu jego wykonania potrzebujemy:
- 150 gramów piersi z indyka,
- 1/2 szklanki ryżu (najlepiej jaśminowego),
- 2 marchewki pokrojone w paski,
- 1 poszatkowana kapusta pekińska,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- zioła i/lub przyprawy (najlepiej kolendra) ,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- sok z 1/2 cytryny.
Pierś z indyka kroimy w paski i marynujemy w mieszance składającej się z ziół, czosnku, sosu sojowego i soku z cytryny. Potem smażymy ją na łyżce oliwy z oliwek i czekamy kilka minut, a następnie dodajemy do całości poszatkowaną kapustę pekińską oraz marchew i dusimy kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotujmy ryż według tradycyjnej metody.
Gdy przyjdzie pora kolacji, możemy przygotować z kolei faszerowaną paprykę z warzywami oraz kaszą jaglaną z ricottą. W tym celu przygotujmy:
- 1 czerwoną paprykę,
- 20 gramów kaszy jaglanej,
- 80 gramów włoszczyzny,
- 40 gramów ricotty,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zioła i/lub przyprawy.
Paprykę przekrajamy na pół i wydrążamy z niej nasiona. Potem podduszamy warzywa lub przygotowujemy je na parze, gotujemy kaszę jaglaną i mieszamy całość z ricottą i ziołami. Paprykę faszerujemy gotową masą i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.