FitnessCo jeść, żeby mieć szczupłą talię?

Co jeść, żeby mieć szczupłą talię?

Co jeść, żeby mieć szczupłą talię?

Płaski brzuch i talia osy to marzenie większości kobiet. Tradycyjne diety odchudzające zwykle nie wystarczają, aby móc pochwalić się idealnym brzuchem. Trzeba wiedzieć, co i jak często jeść, a także czego unikać. Przyda się również sporo samozaparcia, konsekwencji i cierpliwości.

Płaski brzuch i talia osy to marzenie większości kobiet. Tradycyjne diety odchudzające zwykle nie wystarczają, aby móc pochwalić się idealnym brzuchem. Trzeba wiedzieć, co i jak często jeść, a także czego unikać. Przyda się również sporo samozaparcia, konsekwencji i cierpliwości.

Zdjęcia rumuńskiej modelki Ioany Spangenberg, które niedawno obiegły świat, mogą szokować. Trzydziestolatka ma 172 cm wzrostu, waży 40 kilogramów, a obwód jej talii to… 50 centymetrów.

Wywołani do tablicy dietetycy stwierdzili, że modelka musi jeść nie więcej niż 500 kalorii dziennie, aby tak wyglądać. I dodali, że kobieta, która tak się prezentuje, ryzykuje problemy zdrowotne całego organizmu. Przykład Ioany Spangenberg jest oczywiście skrajny, jednak faktem pozostaje, że kobiety na całym świecie marzą o szczupłej talii. Jak zrealizować to marzenie?

Tekst: Ewa Podsiadły-Natorska/epn/(kg)

1 / 7

Zapobiegać wzdęciom

Obraz
© 123RF

Aby wyrzeźbić sobie brzuch, należy przede wszystkim wziąć pod lupę codzienny jadłospis. Podstawą jest zrezygnowanie z produktów, które wywołują wzdęcia - powodują, że optycznie przybywa nam w pasie.

- Wzdęcia mogą wywoływać niektóre warzywa, jak na przykład groch, brukselka, kalafior, fasola czy soczewica, dlatego lepiej ich unikać, jeżeli chcemy dobrze wyglądać w obcisłej sukience - mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Centrum Naturhouse.

2 / 7

Uważaj na gumę do żucia

Obraz
© Thinkstockphotos

- Wzdęcia mogą być również spowodowane nieregularnym jedzeniem oraz zbyt małą ilością błonnika w pożywieniu - podkreśla Zofia Urbańczyk z Centrum Naturhouse.

Unikaj smażonych potraw, gazowanych napojów, pikantnych przypraw czy węglowodanów prostych (makarony, słodycze, białe pieczywo). Uważaj na gumę do żucia, która sprawia, że połykasz powietrze gromadzące się potem w jelitach i powodujące wzdęcia.

3 / 7

Co dodaje centymetrów w pasie?

Obraz
© Thinkstockphotos

- Owoce, warzywa i otręby pszenne pomogą dostarczyć organizmowi błonnik, który wspomaga pasaż treści pokarmowej przez jelita. Ogranicza również fermentację, w wyniku której powstają wzdymające gazy - wyjaśnia Zofia Urbańczyk.

Dzięki błonnikowi w codziennej diecie znikną zaparcia, które również dodają nam kilka centymetrów w pasie. Mało tego, rujnują nasze samopoczucie. - W walce o szczupłą talię należy zwrócić uwagę na kilka produktów - twierdzi specjalistka z Centrum Naturhouse i wymienia, co warto jeść.

4 / 7

Otręby, karczochy, koper włoski

Obraz
© 123RF

Otręby - zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego oraz minerałów. Błonnik pomaga zapobiegać oraz usuwać zaparcia i wzdęcia. Ma również działanie wypełniające, przez co daje uczucie sytości i ogranicza głód. Błonnik sam w sobie stabilizuje poziom cukru we krwi.

Karczochy - substancją aktywną zawartą w tym warzywie jest cynaryna i ze względu na nią karczoch jest cenionym produktem „odchudzającym”. - Wspomaga pracę wątroby, wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne, co jest doskonałe na trawienie spożywanych tłuszczów - podkreśla Zofia Urbańczyk.

Koper włoski - od wieków znany jako jedno z ziół, które pomaga pozbyć się wzdęć.

Bakterie mlekowe/probiotyki - jak informuje dietetyczka z Centrum Naturhouse, wzbogacają florę jelitową, jednocześnie ograniczając namnażanie się bakterii gnilnych, które są odpowiedzialne za produkcję gazów w jelitach. Ponadto usprawniają działanie układu pokarmowego.

5 / 7

Po co jeszcze sięgać?

Obraz
© 123RF

Szczupłą talię zapewnisz sobie, jeśli w twoim menu nie będzie brakować produktów bogatych w białko i węglowodanów, niezbędnych do zbudowania masy mięśniowej. Ważne, aby w ciągu dnia dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych.

Śmiało sięgaj po jajka (to źródło najbardziej wartościowego białka), niskotłuszczowe produkty mleczne (kefir, maślanka, jogurt czy twaróg są składnikiem budulcowym mięśni), jabłka (zawierają błonnik, dają uczucie sytości, wspomagają przemianę materii), produkty pełnoziarniste (wspomagają spalanie tłuszczu, mają dużo błonnika) oraz chude mięso i ryby (to źródło niezbędnego białka i witamin; jedz indyka, łososia czy tuńczyka).

6 / 7

Fast food twoim wrogiem

Obraz
© 123RF

- Aby pożegnać się z fałdkami na brzuchu, należy zastosować odpowiednią dietę, która pomoże nam pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Regularne posiłki, wykluczenie z jadłospisu słodyczy, fast foodów i smażonych produktów to podstawa - zaznacza Zofia Urbańczyk.

7 / 7

Stosuj suplementy

Obraz
© Thinkstockphotos

Wiesz już, co powinnaś jeść. Najwyższa pora wprowadzić zatem do diety więcej warzyw, owoców i chudy nabiał. - Odkładaniu się tkanki tłuszczowej można zapobiec, stosując produkty ograniczające wchłanianie węglowodanów oraz tłuszczów - mówi dietetyczka z Centrum Naturhouse, zwracają uwagę przede wszystkim na Garcinia Cambogia.

Jest to przypominający dynię owoc, który w bezpieczny sposób pozwoli ci cieszyć się szczupłym brzuchem. Można przyjmować go w postaci suplementu.

Tekst: Ewa Podsiadły-Natorska/epn/(kg)

dietazdrowiebmi

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (40)