Curry zmniejsza ryzyko Alzheimera
Dwa lub trzy posiłki z dodatkiem curry tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
04.06.2009 | aktual.: 28.06.2010 13:34
Dwa lub trzy posiłki z dodatkiem indyjskiej przyprawy curry tygodniowo mogą zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera - twierdzi prof. Murali Doraiswarmy z Duke University w Północnej Karolinie.
Zdaniem naukowca ochronny wpływ ma mieć kurkumina, występująca w kurkumie, przyprawie będącej głównym składnikiem curry. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że zapobiega ona wzrostowi blaszek amyloidu w mózgu (amyloid jest uważany za przyczynę demencji).
Od dawna zaobserwowano, że w hinduskich społecznościach, w których spożywa się dużo kurkuminy bardzo rzadko występuje choroba Alzheimera. Prowadzone są badania kliniczne, które mają sprawdzić, czy rzeczywiście występuje związek pomiędzy demencją a spożyciem kurkuminy.