Dieta jajeczna. Z jej pomocą schudniesz w zaledwie tydzień. Jakie są zasady jej stosowania?
Istnieje wiele możliwości na zrzucenie kilku zbędnych kilogramów, a jedną z nich jest dieta jajeczna. Posiłki nie są skomplikowane, ale za to smaczne i co najważniejsze, pomagają w schudnięciu. Przy dostosowaniu się do zaleceń, można pozbyć się dzięki diecie jajecznej nawet 5 kilogramów. Co jeszcze warto wiedzieć?
27.08.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta jajeczna to przykład popularnych ostatnio monodiet, czyli opierających się na jednym dominującym składniku. Na szczęście nie oznacza to, że w diecie jajecznej inne dodatki są niedopuszczalne. Jeśli zależy ci na szybkiej utracie wagi w kilka dni, ale nie chcesz przechodzić drakońskiej diety – ta propozycja jest dla ciebie.
Dieta jajeczna – na czym polega?
Jak sama nazwa wskazuje, dieta jajeczna polega na spożywaniu jajek przez cały czas stosowania diety. W założeniu oznacza to, że dziennie zaleca się zjadanie do 6 jaj na twardo (gotowanych nie dłużej niż 10 minut). Czy to wszystko? Otóż nie. Dieta jajeczna łączy w sobie także inne składniki odżywcze:
- grejpfruty, jabłka, jagody;
- paprykę, brokuły, kalafior, cukinię, pomidor, ogórek, czosnek;
- chude ryby, soczewicę, ciecierzycę, fasolę i kaszę gryczaną.
Oczywiście dla wzmocnienia efektów podczas diety jajecznej nie wolno podjadać pomiędzy posiłkami, należy całkowicie odstawić słodycze i słodzone napoje, nie wolno jeść pieczywa, ryżu, ziemniaków. Dodatkowo należy pamiętać o wypiciu 8 szklanek wody, a także umiarkowanym spożyciu niesłodzonej herbaty i kawy.
Dieta jajeczna – dlaczego jest skuteczna?
Gdyby dieta jajeczna opierała się wyłącznie na wspomnianych jajkach, przyniosłaby efekt odwrotny od zamierzonego. Dlatego też włączane są dodatkowe warzywa i owoce, aby pobudzić przemianę materii. Dieta jajeczna dostarcza dużych ilości białka, a także witamin A, E, D i K, składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pierwsze efekty są widoczne po kilku dniach, ale nie wolno przekraczać stosowania diety dłużej niż przez 2 tygodnie, bo możesz odczuć kłopoty z metabolizmem.
Dieta jajeczna – jakie są możliwe wady?
Dieta jajeczna mimo zalety w postaci utraty wagi, niestety może spowodować skutki uboczne. Mogą pojawić się trudne do zniesienia bóle głowy, omdlenia, poczucie rozbicia. Najczęstszym powodem jest dostarczanie organizmowi zbyt małej ilości kalorii. Pamiętaj, że żółtko ma sporo cholesterolu, więc lepiej wcześniej skonsultować się lekarzem.