Dieta ketogeniczna nie jest niezdrowa?
Dieta ketogeniczna należy do grupy diet niskowęglowodanowych. Choć jeszcze dwa lata temu, dietetycy uznali, że z punktu widzenia zdrowotnego nie jest godna polecenia, najnowsze badania wskazują na jej dużą skuteczność w walce z otyłością.
26.11.2014 | aktual.: 11.12.2014 10:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta ketogeniczna należy do grupy diet niskowęglowodanowych. Choć jeszcze dwa lata temu, dietetycy uznali, że z punktu widzenia zdrowotnego nie jest godna polecenia, najnowsze badania wskazują na jej dużą skuteczność w walce z otyłością.
Według badania prowadzonego przez Alice Gibson z uczelni w Sydney, dieta keto poprzez niemal całkowite wyłączenie z niej węglowodanów, nie tylko wpływa na szybki spadek masy ciała, ale również na zmniejszenie głodu nawet przy stosunkowo restrykcyjnym ograniczeniu kalorii.
Specjaliści wskazują, że jest to jedna z właściwości ketozy - zwiększanie uczucia sytości, co powoduje naturalne ograniczanie liczby spożywanych posiłków (tym samym kalorii) w porównaniu z dietami wysokowęglowodanowymi.
Diety ubogie w węglowodany doprowadzają do wyczerpywania zapasów glikogenu w wątrobie, indukują stan nazywany ketozą, czyli akumulacją ciał ketonowych w organizmie. Ciała ketonowe są alternatywnym produktem utleniania wolnych kwasów tłuszczowych w wątrobie i mogą być wykorzystywane jako materiał energetyczny przez mózg, serce i inne tkanki.
Krótko mówiąc, kiedy ciało pozbawione jest węglowodanów, z których może czerpać energię, przełącza się na tryb spalania tłuszczu.
Z diety wyklucza się nie tylko takie produkty jak pieczywo, makarony, pokarmy bogate w skrobię, ale również niektóre warzywa i owoce. Do woli można spożywać produkty bogate w białko i tłuszcze.
Ze względu na swoją efektywność zyskała grono zwolenników, wielu specjalistów wskazuje jednak, że nie jest ona właściwie zbilansowana, a wykluczenie z niej dodatkowo niektórych warzyw i owoców prowadzi do niedoboru witamin i składników mineralnych.
(PAP), mdn/ dki/