Dieta też jest kobietą - jak się z nią zaprzyjaźnić

Dieta też jest kobietą - jak się z nią zaprzyjaźnić

Dieta też jest kobietą - jak się z nią zaprzyjaźnić
Źródło zdjęć: © zdjęcie producenta
20.02.2013 15:15, aktualizacja: 26.02.2013 12:01

Słowo „dieta” kojarzy nam się najczęściej z dużymi ograniczeniami, głodem i wyrzeczeniami. Tymczasem dieta to nic innego jak styl odżywiania się.

Słowo „dieta” kojarzy nam się najczęściej z dużymi ograniczeniami, głodem i wyrzeczeniami. Tymczasem dieta to nic innego jak styl odżywiania się. Może być dieta redukcyjna (tj. odchudzająca), dieta dla ciężarnej czy dieta sportowa. Skupmy się jednak na diecie dla przeciętnie aktywnej kobiety, która nie myśli o odchudzaniu, a jedynie o zdrowym odżywianiu.

Dlaczego codzienna dieta powinna być zbilansowana?

Dzięki zbilansowanej diecie mamy szansę dostarczyć wszystkich składników odżywczych, których potrzebujemy do normalnego, zdrowego funkcjonowania organizmu. Niektóre składniki związane są z tym, że czujemy się lepiej, inne odpowiadają za odporność organizmu, a jeszcze inne – za atrakcyjny wygląd. Dlatego też czym większe urozmaicenie na naszym talerzu tym lepiej – tym większa szansa na to, że dostarczymy wraz z pożywieniem wszystko, co niezbędne. Jak to jednak zrobić w praktyce?

Jak poprowadzić swoją dietę?

  • Zwróćmy uwagę na to, aby min. cztery razy w ciągu dnia pojawiły się świeże warzywa lub owoce. Są one m.in. źródłem witamin antyoksydacyjnych odpowiedzialnych np. za neutralizację wolnych rodników, które postarzają nasze ciało.
    • Jedzmy produkty pełnoziarniste. Nie rezygnujmy ze zdrowych węglowodanów tak na wszelki wypadek, aby nie przytyć. Są one nam potrzebne w odpowiednich ilościach, właśnie po to, aby nie przytyć. Wybierajmy chleb razowy, dziki ryż, grube kasze, ciemny makaron.
    • Postawmy na ryby. Można nawet całkowicie zamienić mięso na ryby – pod warunkiem, że nie będą to paluszki rybne czy panierowany i smażony filet. Ryby – szczególnie morskie (np. łosoś, śledź, makrela) to idealne źródło kwasów omega 3. Działają one zbawiennie na nasz układ krążenia, a także wpływają leczniczo na wszelkie stany zapalne.
    • Jedzmy regularnie. Dzięki temu na bieżąco dostarczamy energii i organizm nie musi jej magazynować w postaci dodatkowych kilogramów tkanki tłuszczowej. Ponadto jedząc regularnie dostarczamy witamin rozpuszczalnych w wodzie, których organizm nie jest w stanie zmagazynować. Jedzenie co 3-4 godziny daje nam też zastrzyk energii i stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki temu łatwo można uniknąć gwałtownych spadków cukru, a co za tym idzie – spadku formy i koncentracji.
    • Pijmy wodę mineralną, zielone herbaty, delikatne napary ziołowe. Odpowiednie nawodnienie organizmu to najlepszy kosmetyk. Woda jest najlepszym rozpuszczalnikiem i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
    • Nie bójmy się słodyczy. Mówiąc o przyjemnej diecie warto wspomnieć o tym, że słodycze też mają w niej swoje miejsce. Jeśli od czasu do czasu zjemy kawałek drożdżowego ciasta, placka z owocami czy kostkę czekolady to nic złego się nie stanie.
    • Jeśli czujemy, że ciężko nam zachować codziennie zbilansowaną, zdrową dietę warto sięgnąć po suplementy, które łatwo uzupełnią braki składników mineralnych i witamin.

Kilka drobnych zamian w naszym codziennym jadłospisie wpłynie pozytywnie na samopoczucie, a także na nasz wygląd. Włosy, włosy, paznokcie się wzmocnią, skóra będzie mniej podatna na podrażnienia, a naczynka mocniejsze i mniej skore do pęknięć. Nie ma więc czekać do przysłowiowego poniedziałku – zaprzyjaźnimy się z naszą dietą już teraz.

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Źródło artykułu:WP Kobieta