Dlaczego mężczyźni są lepszymi kucharzami od kobiet?
Odpowiem pytaniem na pytanie- kto stwierdził, że jest to prawda? Umiejętności kulinarne nie są związane z płcią, ale raczej z zamiłowaniem do gotowania, pasją czy fantazją kulinarną. A także chęcią poszerzania kulinarnych horyzontów.
08.08.2012 | aktual.: 03.04.2018 13:36
Dlaczego mężczyźni są lepszymi kucharzami od kobiet?
Odpowiem pytaniem na pytanie- kto stwierdził, że jest to prawda? Umiejętności kulinarne nie są związane z płcią, ale raczej z zamiłowaniem do gotowania, pasją czy fantazją kulinarną. A także chęcią poszerzania kulinarnych horyzontów.
Prawdą jest, że genetycznie bardziej przystosowani do pełnienia funkcji szefa kuchni są mężczyźni (badania pokazują, że mężczyźni mają ok. 60% więcej kubków smakowych niż kobiety). Łączy się to z faktem, że w zamierzchłej przeszłości to mężczyzna dostarczał pożywienie, kobieta je przygotowywała, ale również mężczyzna je smakował i akceptował bądź nie. Ponadto mężczyźni są umysłami bardziej analitycznymi i potrafią w lepszym stopniu odtwarzać przepisy. Również sam charakter pracy szefa kuchni (zmianowa, ciężka fizycznie praca, wymagająca ciągłego konkurowania i nierzadko podporządkowania sobie dużej grupy osób), przemawia za tym, że to mężczyzna jest lepiej przystosowany do jej pełnienia. Zgodnie z popularnym przysłowiem „Przez żołądek do serca” ostatnimi czasy to mężczyźni chcąc zaimponować płci pięknej, rozwijają swoje umiejętności kulinarne.
Patrząc jednak na nasze mamy i babcie, widzimy, że to właśnie one kultywowały kuchenne tradycje, dodatkowo ciągle je rozwijając. Udowodniono, że kobiety mają bardziej podzielną uwagę, interpretują przepisy na własny sposób, ciągle je udoskonalając. Nie da się ukryć, że często mają również większe doświadczenie w kuchni. Jak się okazuje tradycyjny podział ról (czyli obowiązek gotowania przez kobiety), mógł również w negatywny sposób odbić się na fakt, że to mężczyźni zostają szefami kuchni. Kobiety bardzo często traktują gotowanie jako przykry obowiązek, podczas gdy dla mężczyzn jest to czysta pasja.
Dla mnie jako dietetyka najważniejsze jest aby jedzenie było zdrowe, dostarczało odpowiednią wartość odżywczą oraz było oczywiście smaczne.
Reasumując trudno stwierdzić, kto lepiej gotuje. O ile bowiem prawdą jest, że odsetek mężczyzn- szefów kuchni jest znacznie wyższy niż kobiet, o tyle patrząc na gospodarstwa domowe, widać, że to kobieta niepodzielnie rządzi w kuchni, podczas gdy mężczyzna nierzadko potrafi przypalić wodę na herbatę.