Głodówkowe diety
Diety głodówkowe są wciąż bardzo popularną metodą na odchudzanie się i tzw. oczyszczanie organizmu.
07.05.2007 | aktual.: 19.03.2012 13:25
Diety głodówkowe są wciąż bardzo popularną metodą na odchudzanie się i tzw. oczyszczanie organizmu. Jedno lub kilkudniowe okresy niejedzenia są, według wielu, idealnym sposobem na uzyskanie wspaniałej sylwetki i zachowanie dobrego stanu zdrowia. Inni przestrzegają jednak przed zgubnymi skutkami takich diet. Głodować więc czy nie?
Głodujemy na własne życzenie
Głodówka jest niczym innym jak całkowitym zaprzestaniem przyjmowaniem posiłków. Można jedynie pić płyny, jednak niektórzy zalecają by nie pić nawet soków owocowych czy warzywnych, a jedynie wodę lub owocowe i ziołowe herbatki. Organizm pozbawiony nowych dostaw żywności musi spalać zapasy. Przez kilka dni głodowania można stracić nawet ok. 5 kg. Jednak w czasie niejedzenia nie dostarczamy także niezbędnych do życia mikroelementów, witamin i potrzebnych budulców, dlatego nieumiejętnie prowadzona, zbyt długa głodówka może być bardzo niebezpieczna.
Tylko za zgodą lekarza
Jeśli głodówka to tylko pod opieką lekarza, za jego wiedzą i zgodą. Nie każdy może pozwolić sobie na kilkudniowy, całkowity post. Głodówka, wbrew pozorom, może przynieść więcej szkody niż pożytku i nieumiejętnie prowadzona jest zagrożeniem zdrowia. Dlatego jeśli planujesz odstawienie jedzenia, musisz się zbadać i spytać lekarza prowadzącego, czy twój organizm bezpiecznie przetrwa okresowy brak posiłków. Warto także pamiętać, że większość lekarzy krytycznie podchodzi do tego rodzaju diet i twierdzi, że są bardzo niezdrowym sposobem na szybkie chudnięcie.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Przygotuj się wcześniej
Przeciętnie głodówki trwają od jednego dnia do tygodnia, są jednak i dłuższe. Zazwyczaj zaleca się odpowiednie przygotowanie do takiego postu, które powinno trwać ok. 2 tygodni. Przed głodówką powinno się zmienić dietę; odrzucić słodycze, alkohol, nie jeść tłustych potraw. Dzień trzeba zaczynać od szklanki ciepłej wody (niektórzy polecają dolać do niej łyżeczkę octu balsamicznego, inni mówią o oliwie z oliwek lub winogron). Na 6-7 dni przed rozpoczęciem głodowania trzeba przejść na dietę warzywno - owocową, całkowicie odstawić mięsa, ograniczyć nabiał. 2 dni wcześniej należy spożywać wyłącznie warzywne surówki.
Przygotuj się na „skutki uboczne”
Decydując się na taki rodzaj diety, należy zdawać sobie sprawę z nieprzyjemnych dolegliwości, jakie mogą się pojawić. Należą do nich m.in zawroty głowy, mdłości, problemy z koncentracją, bóle głowy i żołądka, nieprzyjemny zapach z ust, nadmierne pocenie się. Dlatego warto wziąć sobie na te dni urlop by móc w każdej chwili położyć się, wziąć ciepły prysznic, odpocząć.
To głodujemy!
W czasie głodówki należy często brać prysznic, ciało szorować ostrą gąbką lub stosować peellingi aby przyspieszyć krążenie krwi w skórze. Można także wybrać się na saunę, warto chodzić na spacery, ale nie można przemęczać się. Należy także pić bardzo dużo niegazowanej wody mineralnej. Niektóre rodzaje głodówek polegają na odstawieniu jedzenia, ale można pić niesłodzone soki. Warto się ciepło ubierać, gdyż w czasie głodówki często robi się zimno. Trzeba też dużo spać i odpoczywać. Jeśli samopoczucie się znacznie pogorszy, należy natychmiast przerwać głodowanie.
Po wszystkim
Po okresie głodowania nie wolno wracać od razu do starych nawyków żywieniowych. Kilka dni po należy stosować zasady podobne do tych sprzed głodówki. Niestety, po okresie głodówki bardzo często obserwuje się tzw. „efekt jojo”, czyli szybki powrót do wagi sprzed diety, a nawet przybranie dodatkowych kilogramów. Dlatego po głodowaniu należy bardzo uważać na dietę, aby nie nadrobić straconych kilogramów.