Gorące włoskie wyspy

Gorące włoskie wyspy

Gorące włoskie wyspy
Źródło zdjęć: © mwmedia
07.08.2008 12:46, aktualizacja: 25.06.2010 14:51

Italia to wakacyjne marzenie wielu turystów. Złote słońce, smakowite pasta z parmezanem i rozbrzmięwający wszędzie warkot skuterów to prawdziwy smaczek Włoch.

Italia to wakacyjne marzenie wielu turystów. Złote słońce, smakowite pasta z parmezanem i rozbrzmięwający wszędzie warkot skuterów to prawdziwy smaczek Włoch.

Włochy to dla wielu turystów przede wszystkim Rzym, Wenecja, Neapol i Mediolan. Tym razem jednak zamiast zwiedzać Włochy rozciagające się na całym Półwyspie Apenińskim, niczym piraci ruszamy na podbój najpopularniejsych włoskich wysp. To właśnie te małe “skrawki” Włoch rozrzucone niby od niechcenia po morzu oczarowują nas swoją niepowtarzalnością. Wszystkie należą do tego samego kraju, a jednak każda z nich jest na swój sposób charakterystyczna i wyjątkowa.

Sycylia

Jest największą z wysp na Morzu Śródziemnym, często nazywana „miniaturowymi Włochami”. Jej burzliwa historia sprawiła, że na wyspie spotyka się wiele kultur i cywilizacji – ruiny greckich świątyń, arabskie kopuły, normańskie zamki. Najważniejsze sycylijskie zabytki to między innymi Świątynia Apollina, Palazzo Normanii w Palermo, katedra w Monreale oraz wysepka Ortygia w Syrakuzach. Turyści podziwiają i kochają Sycylię za jej niebywałe zabytki, piękne plaże, górującą nad wyspą Etnę oraz intrygujące pogłoski o mafii. Największe sycylijskie miasta to oczywiście stolica wyspy – Palermo oraz Syrakuzy, Katania i Cefalu. Z uwagi na typowy śródziemnomorski klimat i słońce, które tu na wyspie świeci blisko 300 dni w roku, Sycylia jest idealną propozycją dla zagorzałych plażowiczów. Miłośników jedzenia uwiodą z kolei tutejsze zwyczaje biesiadowania oraz niezapomniane menu. Kuchnia na wyspie jest prosta, chłopska, zawsze jednak elegancko podana, a wyrafinowane smaki potraw zdradzają wpływy greków i arabów. W
sycylijskim menu królują ryby i owoce morza oraz miejscowe smakołyki: owczy ser i oliwa z oliwek. Do najsmakowitszych sycylijskich dań należą: Pesce spada (stek z miecznika z oregano i cytryną), Maccheroncini con le sarde (danie z sardynek i grzanek z chleba z koprem, rodzynkami i szafranem)
i na deser cassata (lody z sera ricotta).

Sardynia

Ta druga co do wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym swoim kształtem przypomina stopę. Właśnie dlatego starożytni Grecy i Fenicjanie nazwali ją Sandalon – co oznaczało "ślad pozostawiony przez boską stopę". Sardynia jest prawdziwą wyspą skarbów, zaskakującą dziką przyrodą, złotym piaskiem, szmaragodwymi zatoczkami oraz malowniczymi górskimi krajobrazami. Na dnie tutejszych zatok zachwycają koralowe rafy oraz niespotykane gatunki ryb i żyjątek morskich. Sardynia to idealne miejsce do poszukiwania skarbów zarówno na lądzie wśród krętych uliczek portowych, jak i na wodzie lub pod nią. Do najciekawszych miast wyspy należą Cagliari (stolica), Alghero, Cala Gonone, Sassari oraz Olbia. Z kolei najciekawsze atrakcje turystyczne na Sardynii to między innymi katalońska katedra przy Piazza del Duomo oraz jaskinia Grotta di Nettuno w Alghero czy kanion Gola su Gorrupu w Cala Gonnone. Z Sardynii warto jako pamiątkę przywieść wyroby z korka, z których słynie wyspa.

Capri

Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa "kapros" oznaczającego dzika. Capri jest jednak przede wszystkim romantyczną wyspą, na której rośni ponad 850 gatunków kwiatów. Przez wiele lat Capri była symbolem prawdziwego luksusu, który skłaniał licznych artystów i pisarzy do budowania na wyspie ekskluzywnych rezydencji.

Jedna z głównych miejscowości wyspy – Capri Agropolis jest wręcz nazywana miastem słodkiej bezczynności, co tylko podkreśla uwodzicielsko leniwy klimat wyspy. Wyspa słynie przede wszystkim z licznych grot i jaskiń. Najpiękniejszym i najbardziej tajemniczym miejscem na wyspie jest właśnie Grotta Azzurra – Lazurowa Grota, której ściany dzięki promieniom słońca odbijają przepiękny błękit wody. Inne malownicze groty to Grotta Bianca i Grotta Meravigliosa z niezwykłym stalagmitem zwanym "Wykapaną Madonną" oraz Grotta di Matermania przez Tyberiusza zamienioną w świątynię na cześć nimf.
To właśnie z tej wyspy pochodzą dwie słynne włoskie potrawy: sałata Capri z pomidorami, mozzarellą, bazylią i oliwą oraz tort Capri – z czekoladą i migdałami.

Ischia

Ta największa w Zatoce Neapolitańskiej wyspa pochodzenia wulkanicznego tonie wprost w zieleni, dlatego często nazywa się ją zieloną wyspą. Jej zbocza porastają pinie, gaje oliwne oraz plantacje winorośli. Wyspa słynie z licznych kąpielisk, gorących źródeł i piasków leczniczych. Ischia ma w sobie spokój, którego czasem brakuje typowym wakacyjnym kurortom, ale ma rownież malownicze osady i piaszczyste plaże, na których w pełnym słońcu można do woli leniuchować. Teren całej wyspy podzielony jest na sześć gmin, wśród których najczęściej odwiedzanymi przez turystów są nowoczesne Ischia Porto oraz bardziej historyczne Ischia Ponto.

Wyspy Liparyjskie

Wyspy te, zwane inaczej Eolskimi, to według mitologii siedziba Eola i miejsce, w którym uwięził on wiatry. Archipelag ten składa się z siedemnastu wysp pochodzenia wulkanicznego. To właśnie w tym zakątku Włoch można bezkarnie zanurzyć się w wulkanicznym błocie, wygrzewać na czarnej plaży czy obserwować prawdziwe wulkaniczne show podczas nocnej serii drobnych erupcji. Przed laty wszystkie z tutejszch wulkanów były aktywne, dziś czynne pozostały tylko trzy: śpiące Lipari, bardziej aktywne Vulcano i czynne Stromboli. Dodatkową atrakcją turystyczną jest możliwość dojścia do kraterów wielu z tutejszych wulkanów oraz krótki rejs promem wokół wysp, który na długo pozostawia w pamięci piękną panoramę majestatycznych ćmiących szczytów.

Każda z tych wysp to ten sam kraj – Włochy. Na każdej jednak znajdziemy i zasmakujemy Włoch w zupełnie innym wydaniu. Chcąc zatem poznać Italię na wskroś, powinniśmy odwiedzić każdą z wysp, by zrozumieć, jak wiele smaków, odcieni i barw ma ten kraj.