Suszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Niewiele z gospodyń jednak o niej pamiętaj i wykorzystuje jej dobrodziejstwa. Tymczasem suszone owoce i warzywa nie dość, że są bardzo wygodne w użyciu, to jeszcze zachowują wiele wartości odżywczych.
W wielu krajach picie i parzenie herbaty ma swoją tradycję i rytuał. Inaczej delektują się herbatą Anglicy, inaczej zaś Japończycy. Co kraj, to obyczaj i prawdziwa herbaciana tradycja...
Rzym, kolebka cywilizacji europejskiej, byt, jest i będzie miejscem, które przyciąga jak magnes. Splendor Wiecznego Miasta potrafi zaczarować każdego, bez względu na cel podróży i długość pobytu.
Orzechy pomagają w leczeniu potencji, pomidory zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego, szpinak wzmacnia system nerwowy, zwłaszcza u dzieci. Warto od czasu do czasu przyrządzić potrawę, wykorzystując składniki, które pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia.
Coraz więcej gwiazd stosuje surową dietę. Polega ona na spożywaniu produktów niegotowanych i nieprzetworzonych. Zdecydowała się na nią również Uma Thurman, która twierdzi, że warto ją zastosować ze względu na świetne efekty - dieta pozwala utrzymać perfekcyjną sylwetkę, mobilizuje do wytrwałości, dodaje energii i lekkości. W jej ślady poszły Demi Moore i Natalie Portman.
Co jedzą na co dzień kandydatki do tytułu Miss World 2006? Jak zostało skomponowane menu dla tych pięknych pań? Czy dania zawierają specjalne składniki, dzięki którym panie wygląją jeszcze bardziej korzystnie? O tym, jak rozpieścić podniebienie pięknych kobiet opowiada Grzegosz Labuda, szef kuchni Hotelu Nadmorskiego, w którym obecnie przebywają kandydatki.
Moda na zdrowy tryb życia wciąż obowiązuje. Właściciele sklepów oferujących sprzedaż zdrowej żywności zacierają ręce. Przybywa klientów nie tylko realnych greenshopów, ale również internautów zaopatrujących się w zdrowe produkty przez internet. Zielony biznes się kręci - najpopularniejsze marki pozyskały grono stałych klientów, którzy nie szczędzą pieniędzy na ulubione, często dość drogie produkty.
Jeszcze niedawno świat obiegły plotki, że popularna piosenkarka wraz z mężem Davidem Beckhamem starają się o czwarte dziecko. Lekarz gwiazdy wykluczał jednak możliwość ciąży ze względu na dużą niedowagę pacjentki i zalecił dietę węglowodanową, która miała pomóc Viktorii w przybraniu na wadze. Jak donosi dziennik Daily Star, marzenie sławnej pary się spełniło - państwo Beckham spodziewają się dziecka!
Robert Makłowicz - to postać w świecie kulinarnym bardzo znana. Wędrówki po świecie, podczas których Pan Robert odkrywa smaki i aromaty kuchni wszystkich zakątków świata, znane są nie jednemu smakoszowi. Dziś Pan Robert Makłowicz opowiada o renensansie dobrej kuchni.
Warzywa z rodziny dyniowatych są dostępne na straganach i w sklepach z warzywami jeszcze przez cały wrzesień i coraz częściej goszczą na polskich stołach. W kuchni, z cukinii i dyni wyczarujemy smakowite cuda – zupy, sałatki, zapiekanki i marynaty.
Przysłowie ludowe mówi: "jak pijesz, tak żyjesz" i jest w nim ziarnko prawdy. Alkohol to równie wspaniała, jak i niebezpieczna zabawka. Powszechnie stosowany na wszelkich imprezach i przyjęciach okolicznościowych potrafi skutecznie rozweselić towarzystwo, jak i stać się prawdziwym utrapieniem zgromadzonych gości. Przy każdej okazji uwielbiamy stukać się kuflami, kieliszkami i wszystkim, co nam w ręce wpadnie, zapominając o zasadach savoir – vivre’u. Tymczasem popularny bruderszaft do czegoś zobowiązuje…
Im dalej od morza, tym częściej na greckich stołach pojawia się jagnięcina. Przyprawiona aromatycznymi przyprawami, podana z puree i warzywami stanowi świetną propozycję na niedzielny obiad lub przyjęcie w gronie rodzinnym.
Szpinak to warzywo, które pochodzi z Persji, bogate w żelazo, witaminę B i kwas foliowy, który zwiększa szansę na zajście w ciążę. Dietę szpinakową zastostowała znana piosenkarka i aktorka Jennifer Lopez.
Choć gęsta zupa czy schabowy z bigosem mają niepodważalną pozycję w menu Polaka, w letnie dni przechodzi nam na nie ochota. Wystarczy, że gorąco jest za oknem, na talerzach już nie musi. Z zazdrością spoglądamy wtedy na stoły Francuzów znad Morza Śródziemnego. Lekkie, naturalne, pełne soczystości jedzenie przynosi ulgę i zarazem rozkosz podniebieniu. Na Lazurowym Wybrzeżu królują owoce morza.
Koniec lata to najlepszy czas na uzupełnienie zapasów w piwniczce o nowe przetwory owocowe. Z wiśni, jabłek, gruszek, czarnych porzeczek można wyczarować smaczne i zdrowe konfitury, które w długie jesienne i zimowe wieczory wywołają w nas wspomnienie minionego lata. W tym roku produkty domowej roboty są niezwykle modne – zabaw się w gospodynię, a domownicy docenią twoje zaangażowanie.
Niezwykle piękna wyspa Bora-Bora leży na Oceanie Spokojnym, w archipelagu Wysp Towarzystwa (Polinezja Francuska), w grupie Wysp Pod Wiatrem. Jej powierzchnia to 38 km2. Niezapomniana turkusowa laguna, ciągnące się wzdłuż wybrzeża rafy koralowe i białe, piaszczyste plaże są idealnym miejscem na wakacyjny wypoczynek.
Panuje moda na szczupłą sylwetkę, a na twoim stole ciągle królują potrawy, dzięki którym twój mężczyzna nabawił się pokaźnego brzuszka, a ty okrągłych boczków, nieestetycznie wystających z jeansów. Czy usłyszałaś już delikatną uwagę, że mieszkanie pod jednym dachem wam „służy”? Jeśli chcesz to zmienić, skorzystaj z naszych porad i przepisów i przyrządź smaczne, zdrowe kompozycje z warzyw i mięs.
Czy siedzisz właśnie w pracy i ziewasz? Przydałaby ci się mocna mała czarna? Skorzystaj z naszych wskazówek i zaparz naprawdę dobrą kawę, która postawi cię na nogi. Jak mówią - "trening czyni mistrza", więc do dzieła!
Moda na zdrową żywność i zgrabną sylwetkę zwiększyła zainteresowanie konsumentów półkami pełnymi owoców i warzyw. Bo przecież każdy dietetyk powie, że "warzywka" można jeść bez oporów, w każdej ilości. Jest to prawda pod warunkiem, że do naszych koszyków trafiają warzywa świeże, w odpowiedni sposób zapakowane.
Kochasz kuchnię śródziemnomorską i chcesz przygotować coś lekkiego i niebanalnego? Zapoznaj się z naszymi przepisami z chorwackiego menu i sama przyrządź oryginalne potrawy
Czesi to naród wesoły - godzinami przesiadują w restauracjach, prowadząc ożywione dysputy, racząc się piwem z pianką i zajadając knedliczki. Prezentujemy specjały kuchni naszych południowych sąsiadów.
Hiszpanie uwielbiają podjadać i pewnie właśnie dlatego ich przekąski są tak smaczne i różnorodne. Tapas, bo tak je nazywają, mają rozbudzać apetyt przed głównym posiłkiem bądź też spełniać rolę małego „co nieco” w ciągu dnia. Podjadane bez pośpiechu stanowią ważny rytuał codziennego życia. Są idealne do przegryzienia w czasie spotkań z przyjaciółmi, znajomymi czy też sąsiadami.
Tomasz Kammel, znany i lubiany prezenter telewizyjny opowiedział redakcji serwisu Kobieta.wp.pl o swoich kulinarnych upodobaniach. Jak się okazuje, w kuchni rządzi narzeczona Pana Tomasza, a on chwali ją za kulinarny kunszt i pyszne sałatki.
Największe hity wyjazdu to codzienne szusowanie na nartach i snowboardach, koncerty muzyczne (Hanna Śleszyńska, Papa Dance, De Mono, Zespół Kowalski), obecność wielu Gwiazd, warsztaty tańca z Anią Głogowską, pokaz specjalny Ani Głogowskiej i Piotra Gąsowskiego, mecz Polska – Austria i przygotowania do niego z Franciszkiem Smudą, wycieczka to wodospadów Krimml, zawody narciarskie i snowboardowe o Puchar Polskich Dni (Salomona, skionline.pl), turniej tenisowy, trekking z lammami, wieczór mundialowy (Michał Milowicz i Hit na Mundial) - a to nie wszystkie atrakcje .... imprezy.