Gotowanie

Gotowanie

Dzień Żelków. Obalamy mity o słodkiej przekąsce
PrzepisyDzień Żelków. Obalamy mity o słodkiej przekąsce

Żelki, uważane za jeden z najbardziej niezdrowych produktów spożywczych, 28 marca mają swoje święto. Choć zarówno dietetycy jak i dentyści od lat prowadzą kampanię zniechęcają do jedzenia tych galaretowatych słodkości, cieszą się one ogromną popularnością, a niejeden przedsiębiorca na ich produkcji dorobił się milionów.

Agata Dutkiewicz
To ona króluje w przewodniku Michelin. Poznaj restauratorkę Beatę Gawędę-Pawełek
Zapisz na później
PrzepisyTo ona króluje w przewodniku Michelin. Poznaj restauratorkę Beatę Gawędę-Pawełek

Podobno ważną rzeczą, żeby nie zanudzić się w związku, jest mieć wspólną pasję. Dla Beaty Gawędy-Pawełek i jej męża Daniela Pawełka tą pasją okazała się gastronomia. Łącznie mają pięć restauracji – on trzy, ona dwie. Wszystkie są opisane w prestiżowym przewodniku Michelina.

Przemysław Bociąga
Wiemy, dlaczego ananas powoduje podrażnienie języka
PrzepisyWiemy, dlaczego ananas powoduje podrażnienie języka

Jest za to odpowiedzialny pewien tajemniczy enzym, który wykorzystuje się także w... przetwórstwie mięsa. Ponadto, może pomóc uporać się z bólem.

Aleksandra Hangel
Amaro znowu z gwiazdką. Polskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin
Zapisz na później
PrzepisyAmaro znowu z gwiazdką. Polskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin

Szósty rok z rzędu Atelier Amaro oraz Restauracja Senses zostały nagrodzone gwiazdkami Michelin. W tegorocznym przewodniku znalazły się aż 54 polskich restauracji – 30 z Warszawy i 24 z Krakowa.

oprac. Ewa Bukowiecka-Janik
Modny deser może być śmiertelnie niebezpieczny
PrzepisyModny deser może być śmiertelnie niebezpieczny

Szturmem podbija świat, choć bywały przypadki, że okaleczył ludzi na całe życie. Kucharze go uwielbiają, bo zdecydowanie przyspiesza im przygotowywanie deserów. Jakie są skutki, gdy użyje się go nieumiejętnie?

Aleksandra Hangel
Co zamiast majonezu na Wielkanoc? Sprawdzone propozycje
PrzepisyCo zamiast majonezu na Wielkanoc? Sprawdzone propozycje

Bez niego trudno sobie wyobrazić wielkanocną sałatkę, już o fantazyjnie udekorowanych nim jajkach nie wspominając. Jednak w spożyciu majonezu bez wątpienia należy zachować umiar. Warto również poszukać trochę zdrowszej, a często równie smakowitej alternatywy.

Rafał Natorski
Lepiej mniej niż więcej. Te produkty należy ograniczyć
PrzepisyLepiej mniej niż więcej. Te produkty należy ograniczyć

Pewnych produktów lepiej nie jeść, ponieważ nie wpływają dobrze na zdrowie. Nie wszystkie warzywa i owoce są wskazane, niektóre lepiej wyłączyć z diety. Przypominamy listę produktów, którą warto zapamiętać, aby nie popełniać błędów w sklepie.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nie masz wolnego palnika, aby ugotować makaron? Przedstawiamy prosty trik
PrzepisyNie masz wolnego palnika, aby ugotować makaron? Przedstawiamy prosty trik

Przygotowanie obiadu dla rodziny zajmuje nawet kilka godzin. Gdy chcemy podać pierwsze i drugie danie w tym samym czasie, często brakuje nam palników. Co zrobić, aby wszystko z kuchni wyszło na czas? Podpowiadamy.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Cała prawda o szpinaku
Zapisz na później
PrzepisyCała prawda o szpinaku

26 marca świętujemy Dzień Szpinaku, jednego z najzdrowszych i najmniej chyba docenianych warzyw. Przebojem podbił kuchnie nawet najbardziej ekskluzywnych restauracji, a co za tym idzie powstały setki przepisów na fantastyczne dania ze szpinaku.

Agata Dutkiewicz
Wybieramy mięso – co warto o nim wiedzieć?
Zapisz na później
PrzepisyWybieramy mięso – co warto o nim wiedzieć?

Mięso nieustannie cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. W dobie wzrostu świadomości konsumenckiej coraz częściej zwracamy uwagę na jego jakość i wpływ na zdrowie. Niezależnie od rodzaju mięsa, warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą wybrać odpowiedni i bezpieczny produkt.

Redakcja WP Kobieta
Tych produktów lepiej unikaj. Po pięćdziesiątce nie wszystko jest zdrowe
PrzepisyTych produktów lepiej unikaj. Po pięćdziesiątce nie wszystko jest zdrowe

Nie zawsze odżywiamy się mądrze, ale im jesteśmy starsi, tym bardziej powinniśmy dbać o swoje zdrowie. Jest dużo produktów spożywczych, które podnosi ciśnienie, a także ma działanie rakotwórcze. Przeczytaj, których potraw lepiej unikać po przekroczeniu pięćdziesiątki.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Nareszcie! Badania potwierdzają: w pracy będziemy bardziej produktywni dzięki… pizzy
PrzepisyNareszcie! Badania potwierdzają: w pracy będziemy bardziej produktywni dzięki… pizzy

Pizza poprawia jakość pracy. To nie żart. Naukowcy udowodnili, że jedzenie pizzy na obiad w godzinach pracy zwiększa naszą produktywność bardziej niż obietnica podwyżki. Jest jednak jeden warunek – musi być darmowa.

oprac. Ewa Bukowiecka-Janik
Meghan i Harry zdradzili kto upiecze ich tort. Kobieta ma polskie korzenie
Zapisz na później
PrzepisyMeghan i Harry zdradzili kto upiecze ich tort. Kobieta ma polskie korzenie

Do książęcego ślubu pozostały niecałe dwa miesiące. Meghan Markle i książe Harry właśnie wybrali cukiernię, która upiecze im tort. Okazuje się, że babcia mistrzyni cukiernictwa jest Polką.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Wiemy, dlaczego ze sklepów znikają soki grejpfrutowe. Róbcie zapasy
Zapisz na później
PrzepisyWiemy, dlaczego ze sklepów znikają soki grejpfrutowe. Róbcie zapasy

Jeśli lubicie sok grejpfrutowy, pora zrobić zapasy, póki jeszcze stoi na półkach. Spieszcie się, bo lada moment będzie to towar deficytowy. Wiemy dlaczego.

Ewa Bukowiecka-Janik
Przez 15 lat zmagała się z trądzikiem. Wystarczyło zmienić dietę
Zapisz na później
PrzepisyPrzez 15 lat zmagała się z trądzikiem. Wystarczyło zmienić dietę

Amy Saunders zmagała się z trądzikiem, odkąd skończyła 11 lat. Leki jedynie maskowały ten problem. Pomogła dopiero zmiana diety. Kiedy blogerka zrezygnowała z cukru, stan skóry poprawił się.

oprac. Katarzyna Gileta
Wypija 30 puszek energetyków dziennie. Uzależnienie powoli niszczy jej organizm
PrzepisyWypija 30 puszek energetyków dziennie. Uzależnienie powoli niszczy jej organizm

Spożywa w ciągu dnia 3 tysiące kalorii. Równa się to dokładnie 200 łyżeczkom cukru. Brytyjka otwarcie przyznaje, że jest uzależniona. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak energetyki wpływają na nasz organizm.

oprac. Magdalena Drozdek
Biały czy czerwony? Sprawdź, który jest zdrowszy, zanim kupisz
PrzepisyBiały czy czerwony? Sprawdź, który jest zdrowszy, zanim kupisz

Różne rodzaje owoców i warzyw mogą zawierać nawet dwa razy więcej składników odżywczych. Okazuje się, że niektóre odmiany są znacznie lepsze dla naszego zdrowia niż inne. Wzięliśmy pod lupę winogrona, czosnek, cebulę, kapustę i pomarańcze. Zobaczcie, czym się różnią w zależności od koloru.

Marta Dragan
Żur, barszcz, zalewajka. Czy wiesz, co jesz?
PrzepisyŻur, barszcz, zalewajka. Czy wiesz, co jesz?

Powodów do niezgody przy świątecznym stole są tysiące, a jednym z nich jest nazewnictwo zup: dyskusja o tym, czym się różni barszcz biały od żuru, rozpala serca Polaków. Niektórzy przypominają, że mamy jeszcze zalewajkę. Tylko jak je rozróżnić?

Przemysław Bociąga
E-ciasto i e-mazurek z marketu. Najgorsze gotowe rzeczy, jakie możecie kupić na święta
Zapisz na później
PrzepisyE-ciasto i e-mazurek z marketu. Najgorsze gotowe rzeczy, jakie możecie kupić na święta

W przedświątecznej gorączce często sięgamy po gotowe wypieki. Kupujemy w biegu, przywiązując większą uwagę do wyglądu niż składu ciast. Na półkach czyhają na nas jednak E-niespodzianki. Sprawdziliśmy, czy każde ciasto jest nafaszerowane "E" i "świeci w ciemności".

Marta Dragan
10 tajników, jak przechowywać jedzenie. Sprawdź, czy tak robisz
Przepisy10 tajników, jak przechowywać jedzenie. Sprawdź, czy tak robisz

Nie wszystkie warzywa i owoce od razu po przyniesieniu do domu muszą trafić do lodówki. Część z nich idealnie czuje się w koszu lub w spiżarni bez dostępu światła. Jak zatem przechowywać jedzenie, tak aby się nie zepsuło? Podpowiadamy tajniki właściwego trzymania żywności.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Najlepszy sposób, by zacząć dzień. Niestety często popełniamy ten sam błąd
PrzepisyNajlepszy sposób, by zacząć dzień. Niestety często popełniamy ten sam błąd

Jajka na śniadanie, to najlepsza rzecz, jaką możemy zrobić dla swojego organizmu o poranku. Tyle że jeśli jajko, to na czymś trzeba je usmażyć. I szybko zdrowe jajko tonie w niezdrowym tłuszczu. Jak to zmienić?

oprac. Magdalena Drozdek
Brytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka
Zapisz na później
PrzepisyBrytyjczyk "odkrył", dlaczego jagody pokryte są białym nalotem. Uświadomiła go Polka

"Tajemnica białego nalotu odkryta" – głosi tytuł jednego z artykułów w brytyjskich mediach. To jakże wielkie, wiekopomne odkrycie stało się wiralem w sieci. Mieszkańcy Wysp właśnie dowiedzieli się, dlaczego jagody pokryte są białym nalotem.

oprac. Magdalena Drozdek
Zielone frytki hitem internetu. Zobacz, jak je zrobić
PrzepisyZielone frytki hitem internetu. Zobacz, jak je zrobić

W sieci właśnie pojawił się przepis na zdrowe i niekaloryczne frytki. Słupki nie są jednak z ziemniaków, ani nie mają złocistego koloru. Są zielone, w panierce i smakują owocowo. Bo nowe frytki przygotowane są z awokado.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Sałata wilgotnieje w reklamówce? Mamy na to prosty trik
PrzepisySałata wilgotnieje w reklamówce? Mamy na to prosty trik

Przynosisz ze sklepu świeżą, chrupiącą sałatę, a już po 24 godzinach w lodówce jej liście zaczynają więdnąć? Wiemy, jak sobie z tym poradzić. Wystarczy do tego kawałek papierowego ręcznika, który większości kojarzy się jedynie ze sprzątaniem.

Paulina Ermel