Gotowanie

Gotowanie

Złe śniadanie. Takich produktów nie powinno się jeść na pusty żołądek
Zapisz na później
PrzepisyZłe śniadanie. Takich produktów nie powinno się jeść na pusty żołądek

Płatki śniadaniowe to szybkie i wygodne śniadanie, ale zawierają cukier oraz mnóstwo prostych węglowodanów, które podnoszą jego poziom we krwi. Dlatego później w ciągu dnia nie możemy sobie poradzić z ochotą na słodycze. Co zamiast płatków? Na przykład otręby owsiane moczone przez noc z suszonymi owocami (w wodzie lub mleku roślinnym).

oprac. Katarzyna Bednarczyk
Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Znamy odpowiedź
Zapisz na później
PrzepisyDo czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Znamy odpowiedź

Tłuczka do mięsa używają wszyscy, ale nikt nie wie do czego służy jego paskowana strona. Zapytaliśmy kucharza, w jakiej sytuacji jej używać, aby mięso było idealne.

oprac. Aleksandra Hangel
Jaglanka według Lewandowskiej. Cena jednego składnika przyprawia o zawrót głowy
Zapisz na później
PrzepisyJaglanka według Lewandowskiej. Cena jednego składnika przyprawia o zawrót głowy

Żona Roberta Lewandowskiego nie ustaje w promowaniu zdrowego stylu życia. W niedzielny poranek namówiła do zrobienia jaglanki według własnego przepisu. Jeden składnik takiego śniadania wycenia na 35 - 55 zł.

Karolina Błaszkiewicz
Pięć nietypowych marynat do mięsa. Wypróbuj zamiast oliwy z przyprawami
Zapisz na później
PrzepisyPięć nietypowych marynat do mięsa. Wypróbuj zamiast oliwy z przyprawami

Przygotowanie dań na grilla najczęściej wygląda tak samo: mieszamy oliwę z przyprawami albo wręcz mieszanką pod nazwą "grill włoski" i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, skąd bezpośrednio trafia na ruszt. Już tutaj kryje się pierwszy błąd, bo mięso przed pieczeniem nie powinno być zimne – dzięki wcześniejszemu ociepleniu go, równomierniej się przypieka i robi bardziej miękkie. Ale nawet przy poprawnym wykonaniu od takiego grilla wieje z czasem nudą. Nasze propozycje są po to, by temu zaradzić. W czym jeszcze można unurzać mięso przed pieczeniem?

oprac. Przemysław Bociąga
Nie kupisz już "wegańskiego burgera" czy kiełbaski. Te nazwy będą zabronione
PrzepisyNie kupisz już "wegańskiego burgera" czy kiełbaski. Te nazwy będą zabronione

Producenci żywności we Francji będą musieli wymyślić nowe sposoby opisywania niektórych wegetariańskich i wegańskich potraw. Niedługo bowiem używanie terminów "wegetariańskie kiełbaski", "wegański burger" czy "sojowe kotlety" będzie groziło kosmicznie wysoką karą.

oprac. Katarzyna Chudzik
Dietetyczne zamienniki popularnych drinków. Mniej cukru i kalorii
Zapisz na później
PrzepisyDietetyczne zamienniki popularnych drinków. Mniej cukru i kalorii

Masz ochotę na babski wieczór w towarzystwie kolorowych drinków? A może marzysz o mojito w piątek po pracy? Niestety popularne koktajle to prawdziwe kaloryczne bomby. Podpowiadamy więc, co wybrać, by nie zaprzepaścić efektów diety.

oprac. Katarzyna Gileta
Gordon Ramsay odradza jeść w jednym miejscu. Ujawnia obrzydliwe szczegóły
Zapisz na później
PrzepisyGordon Ramsay odradza jeść w jednym miejscu. Ujawnia obrzydliwe szczegóły

Szef kuchni znany z porywczego charakteru powiedział, że jest jedno miejsce, w którym nigdy nie tknie jedzenia. Jest nim samolot. – Nie ma, k…, opcji! – powiedział w swoim stylu.

oprac. Karolina Błaszkiewicz
"Wilk w owczej skórze" czyli apteczne żelki, produkty light i "tradycyjne" specjały
Zapisz na później
Przepisy"Wilk w owczej skórze" czyli apteczne żelki, produkty light i "tradycyjne" specjały

Choć staramy się unikać zwykłych słodyczy, to dajemy się nabrać na reklamy "pełnowartościowych produktów", a dając dziecku mleczną przekąskę czy zbożowe ciasteczko, nie mamy wyrzutów sumienia. O tym, dlaczego powinno być inaczej, rozmawiamy z dietetyczką.

Katarzyna Chudzik
Wymyśliła portal randkowy dla fanów jedzenia. To strzał w 10-kę
PrzepisyWymyśliła portal randkowy dla fanów jedzenia. To strzał w 10-kę

"Z nieba ci nie spadnie" to nowy serwis dla singli, ale inny niż te, do których nas przyzwyczajono. W innych na spotkaniu się kończy, tu – od spotkania się zaczyna. I to przy dobrym jedzeniu i kawie.

oprac. Karolina Błaszkiewicz
Zioła i przyprawy, które podkręcą atmosferę w sypialni. Wypróbuj koniecznie
Zapisz na później
PrzepisyZioła i przyprawy, które podkręcą atmosferę w sypialni. Wypróbuj koniecznie

Afrodyzjaki to substancje, które zwiększają libido i potencję. Zawierają cenne składniki odżywcze. Dodają energii, uwalniają hormony i poprawiają nastrój. czy przypisywana im moc rzeczywiście działa. Znajdziecie je w swojej kuchni.

oprac. Katarzyna Gileta
Przez tydzień piła shoty z kurkumy. Oto, co stało się z jej ciałem
PrzepisyPrzez tydzień piła shoty z kurkumy. Oto, co stało się z jej ciałem

Dziennikarka amerykańskiego portalu "PopSugar" przez tydzień piła esencje z kurkumy. Potem napisała, jak zareagował jej organizm.

oprac. Karolina Błaszkiewicz
Anna Lewandowska idzie jak burza. Jej produkty będzie można kupić w popularnym dyskoncie
Zapisz na później
PrzepisyAnna Lewandowska idzie jak burza. Jej produkty będzie można kupić w popularnym dyskoncie

Na koncie Anny Lewandowskiej kolejny sukces. Trenerka niedawno otworzyła centrum dietetyczno-treningowe w Warszawie, a teraz jej zdrowe przekąski będzie można kupić w popularnym dyskoncie. Będą dostępne od 5 kwietnia w sklepach sieci Kaufland.

Marta Dragan
Zrobiła smoothie ze swojego łożyska. Piją je mąż i dziecko
PrzepisyZrobiła smoothie ze swojego łożyska. Piją je mąż i dziecko

Matka czwórki dzieci zamówiła smoothie z własnego łożyska. Mąż i synek kobiety raczą się nim z przyjemnością i uważają je za smaczne.

oprac. Karolina Błaszkiewicz
Tak ukoisz swój żołądek po przejedzeniu
Zapisz na później
PrzepisyTak ukoisz swój żołądek po przejedzeniu

Zapewniamy, że poczujesz ogromną ulgę, kiedy wykorzystasz te sposoby. Są bezpieczne i szalenie skuteczne!

Aleksandra Hangel
7 sposobów na faszerowane jajka wielkanocne
Przepisy7 sposobów na faszerowane jajka wielkanocne

Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych! Przygotowanie tego świątecznego dania jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje szalone pole do popisu. Poniżej prezentujemy siedem nietypowych i zupełnie różnych receptur na faszerowane jajka. Warto wypróbować je na Wielkanoc, ale z pewnością urozmaicą też zwyczajne niedzielne śniadania.

Agata Dutkiewicz
Ile filiżanek kawy możemy pić dziennie? Naukowcy tłumaczą
PrzepisyIle filiżanek kawy możemy pić dziennie? Naukowcy tłumaczą

Czy kawa jest zdrowa? Takie pytanie notorycznie trafia do wyszukiwarki Google. A to dlatego, że napój jest używką i wiele osób boi się jego skutków. Naukowcy tłumaczą, ile można jej pić.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Zapomnij o uczuciu głodu. Te koktajle są bardzo sycące
PrzepisyZapomnij o uczuciu głodu. Te koktajle są bardzo sycące

Są słodkie, zawierają dużo witamin, a także pomagają zapomnieć o uczuciu głodu. Owocowe koktajle można przyrządzić samemu w domu. Przeczytaj, jakie składniki najlepiej połączyć ze sobą.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Wykorzystaliście żółtka i nie wiecie, co zrobić z białkami? Oto kilka prostych przepisów
PrzepisyWykorzystaliście żółtka i nie wiecie, co zrobić z białkami? Oto kilka prostych przepisów

Drożdżowe baby, słodkie mazurki, puszyste serniki i kolorowe paschy - wiele przepisów na ciasta wielkanocne zakłada wykorzystanie samych żółtek. Co wtedy zrobić z białkami? Szkoda wyrzucać, lepiej znaleźć alternatywne przepisy, które zakładają ich użycie. Oto kilka z nich.

oprac. Marta Dragan
Zastąp ziemniaka batatem. Płyną z tego same korzyści
PrzepisyZastąp ziemniaka batatem. Płyną z tego same korzyści

Choć wciąż przegrywają z kartoflami, są bogatym źródłem witamin. W kuchni możemy wyczarować z nich sałatkę, zrobić wegańskie chilli lub po prostu ugotować i podać ze schabowym. Z jedzenia słodkich ziemniaków są same korzyści.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Czego nie będzie za 50 lat? Te produkty mogą zniknąć ze sklepów
PrzepisyCzego nie będzie za 50 lat? Te produkty mogą zniknąć ze sklepów

Uwielbiamy kupować i często robimy zakupy na zapas. Bo suche produkt mają długi terminy ważności, a barek na słodycze pomieści przecież dodatkową ciasteczka. Jak się okazuje niektórymi smakołykami będzie trzeba najeść się na zapas. Bo za 50 lat może zabraknąć ich na półkach sklepowych.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
5 produktów spożywczych, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka
Przepisy5 produktów spożywczych, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka

O tym, że palenie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka wiedzą wszyscy. Ale czy wiedzieliście, że ma na to wpływ także to, jakie produkty jecie? Poznajcie je i pomyślcie o ograniczeniu ich w swojej diecie.

Aleksandra Hangel
Ananasy wracają do łask. Wyprzedziły awokado
PrzepisyAnanasy wracają do łask. Wyprzedziły awokado

Sałatka, pasta, jajka, koktajl, a nawet i grzanki. Od kilku lat millenialsi do wszystkich potraw dodają awokado. Najpopularniejszy kuzyn gruszki musi zejść jednak już z podium. Bo teraz przyszła moda na ananasa.

oprac. Monika Katarzyna Krupska
Sekret pieczonych ziemniaczków. Masz ten składnik w kuchni
PrzepisySekret pieczonych ziemniaczków. Masz ten składnik w kuchni

Pieczone ziemniaczki to doskonały dodatek do dania głównego. Jednak przygotowanie ich nie jest wcale proste. Ekspert radzi, co dodać, by ziemniaki z zewnątrz były rumiane i chrupiące, a w środku delikatne i miękkie.

oprac. Katarzyna Gileta
Ryby, których lepiej unikać. Mogą zaszkodzić
PrzepisyRyby, których lepiej unikać. Mogą zaszkodzić

Jedzmy ryby – słyszmy to wszyscy. Owszem, ryby są bardzo pożywne i korzystnie wpływają na zdrowie, ale niektóre gatunki, zamiast pomóc, mogą tylko zaszkodzić. Które ryby powinny zniknąć z naszych stołów?

Rafał Natorski