Płatki śniadaniowe to szybkie i wygodne śniadanie, ale zawierają cukier oraz mnóstwo prostych węglowodanów, które podnoszą jego poziom we krwi. Dlatego później w ciągu dnia nie możemy sobie poradzić z ochotą na słodycze. Co zamiast płatków? Na przykład otręby owsiane moczone przez noc z suszonymi owocami (w wodzie lub mleku roślinnym).
Tłuczka do mięsa używają wszyscy, ale nikt nie wie do czego służy jego paskowana strona. Zapytaliśmy kucharza, w jakiej sytuacji jej używać, aby mięso było idealne.
Żona Roberta Lewandowskiego nie ustaje w promowaniu zdrowego stylu życia. W niedzielny poranek namówiła do zrobienia jaglanki według własnego przepisu. Jeden składnik takiego śniadania wycenia na 35 - 55 zł.
Przygotowanie dań na grilla najczęściej wygląda tak samo: mieszamy oliwę z przyprawami albo wręcz mieszanką pod nazwą "grill włoski" i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, skąd bezpośrednio trafia na ruszt. Już tutaj kryje się pierwszy błąd, bo mięso przed pieczeniem nie powinno być zimne – dzięki wcześniejszemu ociepleniu go, równomierniej się przypieka i robi bardziej miękkie. Ale nawet przy poprawnym wykonaniu od takiego grilla wieje z czasem nudą. Nasze propozycje są po to, by temu zaradzić. W czym jeszcze można unurzać mięso przed pieczeniem?
Producenci żywności we Francji będą musieli wymyślić nowe sposoby opisywania niektórych wegetariańskich i wegańskich potraw. Niedługo bowiem używanie terminów "wegetariańskie kiełbaski", "wegański burger" czy "sojowe kotlety" będzie groziło kosmicznie wysoką karą.
Masz ochotę na babski wieczór w towarzystwie kolorowych drinków? A może marzysz o mojito w piątek po pracy? Niestety popularne koktajle to prawdziwe kaloryczne bomby. Podpowiadamy więc, co wybrać, by nie zaprzepaścić efektów diety.
Szef kuchni znany z porywczego charakteru powiedział, że jest jedno miejsce, w którym nigdy nie tknie jedzenia. Jest nim samolot. – Nie ma, k…, opcji! – powiedział w swoim stylu.
Choć staramy się unikać zwykłych słodyczy, to dajemy się nabrać na reklamy "pełnowartościowych produktów", a dając dziecku mleczną przekąskę czy zbożowe ciasteczko, nie mamy wyrzutów sumienia. O tym, dlaczego powinno być inaczej, rozmawiamy z dietetyczką.
"Z nieba ci nie spadnie" to nowy serwis dla singli, ale inny niż te, do których nas przyzwyczajono. W innych na spotkaniu się kończy, tu – od spotkania się zaczyna. I to przy dobrym jedzeniu i kawie.
Afrodyzjaki to substancje, które zwiększają libido i potencję. Zawierają cenne składniki odżywcze. Dodają energii, uwalniają hormony i poprawiają nastrój. czy przypisywana im moc rzeczywiście działa. Znajdziecie je w swojej kuchni.
Dziennikarka amerykańskiego portalu "PopSugar" przez tydzień piła esencje z kurkumy. Potem napisała, jak zareagował jej organizm.
Na koncie Anny Lewandowskiej kolejny sukces. Trenerka niedawno otworzyła centrum dietetyczno-treningowe w Warszawie, a teraz jej zdrowe przekąski będzie można kupić w popularnym dyskoncie. Będą dostępne od 5 kwietnia w sklepach sieci Kaufland.
Matka czwórki dzieci zamówiła smoothie z własnego łożyska. Mąż i synek kobiety raczą się nim z przyjemnością i uważają je za smaczne.
Zapewniamy, że poczujesz ogromną ulgę, kiedy wykorzystasz te sposoby. Są bezpieczne i szalenie skuteczne!
Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych! Przygotowanie tego świątecznego dania jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje szalone pole do popisu. Poniżej prezentujemy siedem nietypowych i zupełnie różnych receptur na faszerowane jajka. Warto wypróbować je na Wielkanoc, ale z pewnością urozmaicą też zwyczajne niedzielne śniadania.
Czy kawa jest zdrowa? Takie pytanie notorycznie trafia do wyszukiwarki Google. A to dlatego, że napój jest używką i wiele osób boi się jego skutków. Naukowcy tłumaczą, ile można jej pić.
Są słodkie, zawierają dużo witamin, a także pomagają zapomnieć o uczuciu głodu. Owocowe koktajle można przyrządzić samemu w domu. Przeczytaj, jakie składniki najlepiej połączyć ze sobą.
Drożdżowe baby, słodkie mazurki, puszyste serniki i kolorowe paschy - wiele przepisów na ciasta wielkanocne zakłada wykorzystanie samych żółtek. Co wtedy zrobić z białkami? Szkoda wyrzucać, lepiej znaleźć alternatywne przepisy, które zakładają ich użycie. Oto kilka z nich.
Choć wciąż przegrywają z kartoflami, są bogatym źródłem witamin. W kuchni możemy wyczarować z nich sałatkę, zrobić wegańskie chilli lub po prostu ugotować i podać ze schabowym. Z jedzenia słodkich ziemniaków są same korzyści.
Uwielbiamy kupować i często robimy zakupy na zapas. Bo suche produkt mają długi terminy ważności, a barek na słodycze pomieści przecież dodatkową ciasteczka. Jak się okazuje niektórymi smakołykami będzie trzeba najeść się na zapas. Bo za 50 lat może zabraknąć ich na półkach sklepowych.
O tym, że palenie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka wiedzą wszyscy. Ale czy wiedzieliście, że ma na to wpływ także to, jakie produkty jecie? Poznajcie je i pomyślcie o ograniczeniu ich w swojej diecie.
Sałatka, pasta, jajka, koktajl, a nawet i grzanki. Od kilku lat millenialsi do wszystkich potraw dodają awokado. Najpopularniejszy kuzyn gruszki musi zejść jednak już z podium. Bo teraz przyszła moda na ananasa.
Pieczone ziemniaczki to doskonały dodatek do dania głównego. Jednak przygotowanie ich nie jest wcale proste. Ekspert radzi, co dodać, by ziemniaki z zewnątrz były rumiane i chrupiące, a w środku delikatne i miękkie.
Jedzmy ryby – słyszmy to wszyscy. Owszem, ryby są bardzo pożywne i korzystnie wpływają na zdrowie, ale niektóre gatunki, zamiast pomóc, mogą tylko zaszkodzić. Które ryby powinny zniknąć z naszych stołów?