Baranina w ziołach - palce lizać!
Masz czasem ochotę zjeść coś innego niż tradycyjne polskie kotlety lub mielone? Wołowina i wieprzowina ostatnio ci się przejadły? Kurczak lub inne białe mięso już ci się znudziły? Jeśli tak, to jest to przepis dla ciebie! Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Chcesz zrobić coś dobrego i oryginalnego, ale nie bardzo wiesz, co by to mogło być? Zerknij na ten przepis, mam nadzieję, że ci się spodoba, a przynajmniej, że cię pozytywnie zainspiruje!
19.08.2011 | aktual.: 12.09.2018 16:48
Masz czasem ochotę zjeść coś innego niż tradycyjne polskie kotlety lub mielone? Wołowina i wieprzowina ostatnio ci się przejadły? Kurczak lub inne białe mięso już ci się znudziły? Jeśli tak, to jest to przepis dla ciebie! Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Chcesz zrobić coś dobrego i oryginalnego, ale nie bardzo wiesz, co by to mogło być? Zerknij na ten przepis, mam nadzieję, że ci się spodoba, a przynajmniej, że cię pozytywnie zainspiruje!
Charakterystyka baraniny
Baranina jest jednym z kilku mięs używanych w kuchni europejskiej (głównie na południu Europy). Dawniej była bardzo popularna, dziś jednak jej spożycie jest znacznie mniejsze. Baranina jest również podstawowym składnikiem w krajach muzułmańskich, gdzie religia zabrania spożycia wieprzowiny. Stąd oryginalny kebab arabski powinien być zrobiony z baraniny. Jest także popularnym produktem na Islandii, gdzie spożywana jest prawie tak często jak ryby. W Polsce wciąż nie jest rozpowszechniona, chociaż w okolicy Podhala przyrządza się wiele potraw z baraniny.
Generalnie, baraninę można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest marynowanie, w wyniku którego mięso staje się soczyste, miękkie, wspaniale smakuje i ma niepowtarzalny aromat. Należy pamiętać, że mięso baranie można marynować w occie lub zsiadłym mleku, a sam proces nie powinien być krótszy niż 12 godzin, po czym można poddać danie obróbce cieplnej.
Przepis na baraninę w ziołach
Polecam przepis na mięso baranie opiekane w ziołach. Podane zioła są tylko propozycją – jeśli masz swoje ulubione przyprawy, możesz śmiało je dodać. Nie przesadź jednak, aby nie zatracić smaku samego mięsa! A zatem do dzieła.
Składniki:
80 dag baraniny,
12 dużych niełuskanych ząbków czosnku,
łyżka stołowa posiekanych liści rozmarynu,
sól,
świeżo zmielony pieprz czarny,
2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła,
ok. 20 małych ziemniaczków,
2 łyżki stołowe dobrej oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 250̊ C. Przełóż tak półki w piecyku, by baranina mogła piec się pośrodku. Następnie obierz czosnek i rozłóż go w rondlu. Posyp rozmarynem, łyżką soli, małą łyżeczką pieprzu i rozpuszczonym masłem. Teraz wstaw na ogień na chwilę tak, aby czosnek i rozmaryn zmiękły. Następnie polej powstałym sosem równomiernie i dokładnie całe mięso. Zostaw w temperaturze pokojowej na jakieś 45 minut. godziny. Ziemniaki wrzuć do naczynia żaroodpornego i posyp solą, resztką czosnku i rozmarynu. Polej oliwą z oliwek. Na ziemniakach połóż mięso i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy mięso już mięknie. Po wskazanym czasie wyjmij mięso, obłóż folią aluminiową i pozostaw jeszcze na 15 minut. Podawaj z ziemniaczkami.
Powodzenia i smacznego!