Devolay. Jak przygotować smaczny i wyjątkowy kotlet na obiad? Wykorzystaj prosty patent
Kotlet devolay (a właściwie de Volaille) gości na polskich stołach od wielu lat, ciesząc przy tym podniebienia nawet największych niejadków. Tradycyjny przepis sięga swoimi początkami jeszcze XVIII wieku i przedstawia wyłącznie jeden składnik jako nadzienie do kotleta devolay, czyli masło. Często można się spotkać z wariacjami na temat tego drobiowego przysmaku, ale pamiętaj, że nie oddają one w pełni klasycznej receptury.
Kotlet devolay jest jednym z najczęściej i najchętniej zjadanych drobiowych dań. Zarówno dzieci, jak i dorośli zachwycają się smakiem tej wyjątkowej potrawy na całym świecie. Wszystko dzięki chrupiącej panierce na piersi z kurczaka z nadzieniem maślanym. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować prawdziwy kotlet devolay, zajrzyj po istotne wskazówki.
Devolay – skąd wzięła się nazwa?
Tak naprawdę oryginalna nazwa de volaille oznacza po francusku "z drobiu", czyli na samym początku to wyjątkowe danie oznaczało po prostu kotlet drobiowy. Jednak już w XIX wieku pod tą samą nazwą krył się z kotlet z piersi kurczaka, ale nadziewany. Kotlet devolay w innych krajach na świecie funkcjonuje pod nazwą kotleta kijowskiego, co przyjęło się na początku XIX wieku. Tak naprawdę do dzisiaj nie został rozstrzygnięty spór o genezę oryginalnej nazwy kotleta.
Devolay – jak zmienił się przez lata?
Kotlet devolay zaskarbił sobie serca wielu miłośników tradycyjnej kuchni. Nic dziwnego, że obecnie można odkryć wiele rodzajów tego jednego dania. Istnieje mnóstwo wariacji na jego temat, począwszy od klasycznego maślanego nadzienia, po wegańskie przepisy. Choć kotlet devolay jest bardzo popularny podobnie, jak inne dania tego typu, mało osób rzeczywiście zdaje sobie sprawę z tego, jak powinien wyglądać jego oryginalna wersja.
Devolay – doskonały przepis
Kotlet devolay nie istnieje bez odpowiednio chrupiącej panierki. Dlatego też należy zwrócić szczególną uwagę na dobieranie wszystkich składników, łącznie z doskonałym masłem. Poniższy przepis na kotlet devolay pochodzi od samej restauratorki Magdy Gessler.
Składniki:
- 4 filety piersi kurczaka;
- 80 g masła;
- bułka tarta;
- mąka;
- jajko;
- sól i pieprz;
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Rozetrzyj masło z odrobiną soli i uformuj z niego wałeczki (dopasowane długością do rozbitej piersi kurczaka). Wałeczki możesz owinąć folią i wstawić na chwilę do lodówki. Każdą pierś rozbij na płaskie kotlety i oprósz solą oraz pieprzem. Na każdej piersi ułóż wałeczek z masła, po czym zwiń całość w roladki. Zawinięte kotlety panieruj w mące, jajku i bułce tartej – odstaw do lodówki na godzinę. Smaż kotlety na głębokim tłuszczu, najlepiej układane partiami. Kotlet devolay po odsączeniu jest gotowy do spożycia.