12.01.2017 13:12, aktual.: 05.02.2019 14:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Miłośnicy pizzy, którzy muszą liczyć kalorie, będą zachwyceni tym przepisem. Warzywny spód i dodatki dobrane według gustu pozwolą kontrolować kaloryczność ulubionego fast-foodu w domowej wersji. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka węgierka".
Składniki:
- 3/4 szklanki świeżego kalafiora
- 1 szklanka mozzarelli
- 1/4 szklanki świeżo tartego parmezanu
- suszona bazylia
- 1 jajko
- 1 puszka tuńczyka
- 1 czerwona cebula
- garść świeżego baby szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni C, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora miksujemy na mąkę i gotujemy w garnku z wodą około 10minut. Po ugotowaniu kalafiora, odcedzamy go i wyciskamy wodę. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy tarty parmezan, łyżkę soli, bazylię, jajko i kalafiora. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę. Zapiekamy około 10 minut, aż spód się ładnie zarumieni. Na podpieczony spód nakładamy liście świeżego szpinaku, krążki czerwonej cebuli i rozrzucamy tuńczyka. Całość jeszcze raz zapiekamy około 10 minut.