GotowaniePrzepisyFit pizza na spodzie z kalafiora

Fit pizza na spodzie z kalafiora

Miłośnicy pizzy, którzy muszą liczyć kalorie, będą zachwyceni tym przepisem. Warzywny spód i dodatki dobrane według gustu pozwolą kontrolować kaloryczność ulubionego fast-foodu w domowej wersji. Przepis poleca Marta, autorka bloga "Śliwka węgierka".

Fit pizza na spodzie z kalafiora
Źródło zdjęć: © www.sliwkawegierka.pl

12.01.2017 | aktual.: 05.02.2019 14:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

  • 3/4 szklanki świeżego kalafiora
  • 1 szklanka mozzarelli
  • 1/4 szklanki świeżo tartego parmezanu
  • suszona bazylia
  • 1 jajko
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 czerwona cebula
  • garść świeżego baby szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni C, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora miksujemy na mąkę i gotujemy w garnku z wodą około 10minut. Po ugotowaniu kalafiora, odcedzamy go i wyciskamy wodę. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy tarty parmezan, łyżkę soli, bazylię, jajko i kalafiora. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę. Zapiekamy około 10 minut, aż spód się ładnie zarumieni. Na podpieczony spód nakładamy liście świeżego szpinaku, krążki czerwonej cebuli i rozrzucamy tuńczyka. Całość jeszcze raz zapiekamy około 10 minut.

Źródło artykułu:WP Kuchnia
pizzakalafiorpizza z kalafiora
Komentarze (7)