Nalewka ze śliwek. Jak zrobić jesienny napój pełen śliwkowej słodyczy?

GotowaniePrzepisyNalewka ze śliwek. Jak zrobić jesienny napój pełen śliwkowej słodyczy?15.09.2020 12:25
Nalewka ze śliwek to sposób na udany jesienny trunek.
Nalewka ze śliwek to sposób na udany jesienny trunek.
Źródło zdjęć: © 123RF

Śliwki, w szczególności węgierki, kojarzą się z jesienią. W związku z tym warto wykorzystać ich niezwykły smak do domowej roboty nalewki, która podbije podniebienia nawet najbardziej wytrawnym znawcom trunków. Do prostej w przygotowaniu ratafii warto wykorzystać różne rodzaje śliwek, aby stworzyć wiele ciekawych kompozycji. Jaki przepis na nalewkę ze śliwek wybierzesz?

Nalewka ze śliwek posmakuje każdemu, a przy tym nie jest w ogóle trudna do wykonania. Poznałaś na pewno wiele ciekawych i intrygujących trunków na jesień, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni także tę na bazie przepysznych śliwek. Koniecznie skorzystaj z poniższych przepisów, aby zasmakować nalewki ze śliwek.

Nalewka ze śliwek – dlaczego warto o niej pomyśleć?

Owoce śliwki są bogate w wiele cennych właściwości, które warto wykorzystać na co dzień. Nalewka ze śliwek pomoże w trawieniu, ochronie przed wolnymi rodnikami, co jednocześnie przekłada się na polepszenie samopoczucia. Jesień sprzyja zaopatrzeniu się w smaczne śliwki, które warto mieć w kuchni. Owoce te zawierają w sobie bardzo dużo błonnika, dzięki czemu oczyszczają organizm.

Nalewka ze śliwek – klasyczny wariant

Składniki:

  • 1 kg śliwek;
  • 0,7 litra wódki albo spirytusu;
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj duży słoik o pojemności 4 litrów.
  2. Umyj i wydryluj śliwki, które przekroisz na pół.
  3. Do słoika wrzuć owoce z kilkoma pestkami i zalej wszystko alkoholem.
  4. Odstaw słoik na 4 tygodnie.
  5. Po tym czasie zlej wódkę i dodaj do owoców cukier – tyle, aby całkiem przykryć śliwki.
  6. Po puszczeniu przez owoce soku, wymieszaj je z wcześniej przygotowanym alkoholem.

Nalewka ze śliwek – przepis z węgierkami

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Umyte i przekrojone śliwki pozbaw pestek – tak przygotowane wsyp do dużego słoika.
  2. Zalej owoce wódką i spirytusem – odstaw na 5 tygodni, ale co kilka dni potrząsaj słoikiem.
  3. Po tym czasie dosyp cukier i ponownie potrząśnij.
  4. Odstaw mieszankę na 4 tygodnie.
  5. Przelej nalewkę przez sito, po czym rozlej do butelek.

Nalewka ze śliwek – suszone owoce

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Do słoika dodaj śliwki i zalej owoce alkoholem (wódką i spirytusem), po czym odstaw na 4 tygodnie.
  2. Przelej płyn z owoców do innego naczynia, aby się sklarował.
  3. Po kilku dniach połącz go z wcześniej powstałą mieszanką i rozlej do butelek.

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Zobacz także
Komentarze (0)