GotowaniePrzepisyNalewka ze śliwek. Jak zrobić jesienny napój pełen śliwkowej słodyczy?

Nalewka ze śliwek. Jak zrobić jesienny napój pełen śliwkowej słodyczy?

Śliwki, w szczególności węgierki, kojarzą się z jesienią. W związku z tym warto wykorzystać ich niezwykły smak do domowej roboty nalewki, która podbije podniebienia nawet najbardziej wytrawnym znawcom trunków. Do prostej w przygotowaniu ratafii warto wykorzystać różne rodzaje śliwek, aby stworzyć wiele ciekawych kompozycji. Jaki przepis na nalewkę ze śliwek wybierzesz?

Nalewka ze śliwek to sposób na udany jesienny trunek.
Nalewka ze śliwek to sposób na udany jesienny trunek.
Źródło zdjęć: © 123RF

Nalewka ze śliwek posmakuje każdemu, a przy tym nie jest w ogóle trudna do wykonania. Poznałaś na pewno wiele ciekawych i intrygujących trunków na jesień, ale warto wprowadzić do swojej spiżarni także tę na bazie przepysznych śliwek. Koniecznie skorzystaj z poniższych przepisów, aby zasmakować nalewki ze śliwek.

Nalewka ze śliwek – dlaczego warto o niej pomyśleć?

Owoce śliwki są bogate w wiele cennych właściwości, które warto wykorzystać na co dzień. Nalewka ze śliwek pomoże w trawieniu, ochronie przed wolnymi rodnikami, co jednocześnie przekłada się na polepszenie samopoczucia. Jesień sprzyja zaopatrzeniu się w smaczne śliwki, które warto mieć w kuchni. Owoce te zawierają w sobie bardzo dużo błonnika, dzięki czemu oczyszczają organizm.

Nalewka ze śliwek – klasyczny wariant

Składniki:

  • 1 kg śliwek;
  • 0,7 litra wódki albo spirytusu;
  • cukier.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj duży słoik o pojemności 4 litrów.
  2. Umyj i wydryluj śliwki, które przekroisz na pół.
  3. Do słoika wrzuć owoce z kilkoma pestkami i zalej wszystko alkoholem.
  4. Odstaw słoik na 4 tygodnie.
  5. Po tym czasie zlej wódkę i dodaj do owoców cukier – tyle, aby całkiem przykryć śliwki.
  6. Po puszczeniu przez owoce soku, wymieszaj je z wcześniej przygotowanym alkoholem.

Nalewka ze śliwek – przepis z węgierkami

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Umyte i przekrojone śliwki pozbaw pestek – tak przygotowane wsyp do dużego słoika.
  2. Zalej owoce wódką i spirytusem – odstaw na 5 tygodni, ale co kilka dni potrząsaj słoikiem.
  3. Po tym czasie dosyp cukier i ponownie potrząśnij.
  4. Odstaw mieszankę na 4 tygodnie.
  5. Przelej nalewkę przez sito, po czym rozlej do butelek.

Nalewka ze śliwek – suszone owoce

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Do słoika dodaj śliwki i zalej owoce alkoholem (wódką i spirytusem), po czym odstaw na 4 tygodnie.
  2. Przelej płyn z owoców do innego naczynia, aby się sklarował.
  3. Po kilku dniach połącz go z wcześniej powstałą mieszanką i rozlej do butelek.
Źródło artykułu:WP Kobieta
nalewkaśliwkaśliwki węgierki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)