GotowaniePrzepisyPrzepis na pasztet domowy

Przepis na pasztet domowy

Przepis na pasztet domowy
Magda
03.08.2011 23:00, aktualizacja: 27.09.2018 10:11

Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli.

Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to głównie za sprawą naszej fascynacji kuchnią francuską. Receptury zapożyczone od francuskich pasztetników zostały nieco zmodyfikowane i przystosowane do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli.

Pasztet domowy

  • po 25 dag mięsa bez kości: wołowego, wieprzowego i cielęcego;
  • 0,25 dag boczku;
  • 50 dag wątróbki;
  • słonina, pokrojona w cienkie plasterki;
  • 3 cebule, obrane i pokrojone w grube plastry;
  • 1 marchewka;
  • ½ małego selera;
  • 4 jajka;
  • gałka muszkatołowa;
  • ziele angielskie;
  • ziarna pieprzu i jałowca;
  • po 1 łyżeczce tymianku i estragonu;
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej;
  • 4 łyżki porto lub 2 łyżki brandy;
  • sól;
  • mielone migdały (ewentualnie bułka tarta).
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także