Halloween
Świecące dyniowe straszydła, duchy, wampiry, kościotrupy ożywają w ostatni październikowy wieczór.
27.10.2005 | aktual.: 31.05.2010 22:32
Są osoby, które uważają, że Halloween nie przystaje do polskiej tradycji Święta Zmarłych. Naszym zdaniem można jednak pogodzić nowe ze starym. 31 października - Halloween - niech będzie dniem zabawy, zaś 1 listopada pozostanie świętem wypełnionym zadumą, refleksją o przemijaniu. Skąd się wzięło? *Halloween to skrót od Hallow Even, czyli po angielsku wigilia Wszystkich Świętych. *Ten zwyczaj oswajania duchów i potworówwywodzi się sprzed ponad 2000 lat, a narodził się na terenach dzisiejszej Irlandii. 31 października dla rolniczych plemion celtyckich był magiczną datą. Tej nocy spotykał się świat żywych i umarłych. Dusze osób, które zmarły podczas ostatniego roku, wracały na ziemię, poszukując żywych, aby w nich zamieszkać. Mieszkańcy wiosek wystawiali dla nich misy z darami, sami zaś ubierali się w stare, odrażające łachy, by odstręczyć duchy. Irlandczycy przywieźli ten zwyczaj do Ameryki, gdzie szybko się zadomowił.
*Halloweenowe zabawy najbardziej cieszą dzieci. Może w tym roku skorzystacie z naszych pomysłów? Straszne i upiorne stroje *Tego wieczoru obowiązują stroje czarownic, kościotrupów, duchów, strachów na wróble, wampirów i innych straszydeł. Suknię czarownicy zrobisz w naprawdę ekspresowym tempie z czarnego plastikowego worka na śmieci. Wystarczy wyciąć w nim otwory na głowę i ręce, a dół ozdobić gustownymi ząbkami. Jeszcze tylko podkreślamy talię sznurkiem oraz dodajemy stosowne rekwizyty, czyli miotłę i czarny kapelusz z kartonu. Gotowe!
Córeczka Addamsów *Upiorny wygląd nadasz *"córeczce Addamsów", malując jej buzię grubą warstwą bardzo jasnego pudru lub podkładu. W ostateczności może to być mąka nałożona na mocno nakremowaną skórę.
*Zrób wampirka *Wybierz dorodną dynię. Może rośnie w twoim ogródku? Dobrze zaostrzonym ołówkiem naszkicuj na skórce owocu buzię straszydła, czyli oczy, nos i usta.
Odetnij ostrym nożem górną część dyni. Usuń ze środka miąższ i pestki. Najwygodniej zrobisz to łyżką. Pestki możesz ususzyć w piekarniku i potem zjeść ze smakiem.
Wytnij ostrym nożykiem obrysowane wcześniej miejsca. Rób to ostrożnie, powoli, by nie uszkodzić innych partii dyni. Do środka włóż zapaloną świeczkę.