Jak korzystać z grillów gazowych?

Jak korzystać z grillów gazowych?
Źródło zdjęć: © WP.PL

29.06.2005 12:52, aktual.: 03.04.2018 13:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

By pieczenie potraw na tego rodzaju grillach było przyjemnością, trzeba wiedzieć jak się z nimi obchodzić - gdzie ustawić, jak uruchomić i czyścić...

By pieczenie potraw na tego rodzaju grillach było przyjemnością, trzeba wiedzieć jak się z nimi obchodzić - gdzie ustawić, jak uruchomić i czyścić.

Z grilla gazowego można korzystać tylko poza pomieszczeniami zamkniętymi. Sprzęt należy ustawić na płaskim i równym podłożu, z dala od materiałów łatwopalnych. Ważne jest też, by zachowując wszelkie środki ostrożności, podłączać i odłączać butlę z gazem.

Butli gazowej używamy w położeniu pionowym. Nie korzystamy z grilla, który ma zniszczone lub zużyte uszczelki, źle działa lub jest nieszczelny. Nie wolno nim poruszać, gdy jest zapalony.

Zapalanie
Grill gazowy zapalamy tak jak kuchenkę gazową, używając na przykład zapałek. Nie musimy więc czekać, żeby się odpowiednio nagrzał, by móc położyć na ruszt mięso czy warzywa. Wielkość płomienia i jego siłę regulujemy przez przymykanie lub otwieranie zaworów. Po skorzystaniu z grilla całkowicie zamykamy dopływ gazu.

Czyszczenie
Grille gazowe czyścimy tak samo jak inne urządzenia domowe na gaz, czyli wyłączamy urządzenie, czekamy aż wystygnie, a następnie część przeznaczoną do smażenia przecieramy mokrą szmatką zamoczoną w wodzie z mydłem. Podczas czyszczenia należy uważać, aby nie zamoczyć palnika ani płyty palnika.

(WP)

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także