Jak korzystać z grillów węglowych?

Jak korzystać z grillów węglowych?
Źródło zdjęć: © WP.PL

29.06.2005 12:48, aktual.: 03.04.2018 13:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie wystarczy położyć mięso na grill, by się dobrze upiekło. Najpierw trzeba odpowiednio ustawić urządzenie, rozpalić w nim i wiedzieć, kiedy kłaść na ruszt przygotowane produkty...

Nie wystarczy położyć mięso na grill, by się dobrze upiekło. Najpierw trzeba odpowiednio ustawić urządzenie, rozpalić w nim i wiedzieć, kiedy kłaść na ruszt przygotowane produkty.

Grillowane potrawy są bardzo smaczne, ale korzystanie z grilla może być niebezpieczne. Dlatego zanim zabierzemy się za pieczenie, warto wiedzieć, jakie środki ostrożności zachować, by nie doszło do nieszczęścia.

  • Z grillów ogrodowych nie korzysta się w pomieszczeniach zamkniętych.
  • Należy ustawić je w bezpiecznych miejscach, daleko od łatwopalnych przedmiotów i na płaskim, równym podłożu.
  • Grilla, pod którym rozpaliliśmy ogień, nie przestawiamy i nie pozostawiamy bez nadzoru.
  • Po zakończeniu pieczenia, przed usunięciem popiołu, upewnijmy się, czy całkowicie ostygł.
  • Jedynym elementem, jaki czyści się po każdorazowym użyciu, jest kratka. Najłatwiej zrobić to, gdy jest jeszcze ciepła, używając metalowej szczotki. Jak rozpalać grill
  • Rozpalanie zaczynamy od zdjęcia rusztu, by mieć swobodny dostęp do pojemnika na żar.
  • Na spodzie pojemnika układamy węgiel drzewny lub brykiety.
  • By się zapaliły potrzebna jest podpałka - płynna lub stała (do kupienia w supermarketach, sklepach ze artykułami ogrodniczymi oraz na stacjach benzynowych). Kupując ją, sprawdźmy czy ma atest PZH. Jeśli go nie ma, mogą być szkodliwa dla zdrowia.
  • Zamiast podpałki można też wykorzystać papier (na przykład stare gazety). Jest on o tyle lepszy, że spalając się nie powstaje nieprzyjemny zapach, którym mogłyby przesiąknąć potrawy.
  • Potrawy kładziemy na ruszt dopiero po 20, 40 minutach od rozpalenia, gdy rozpałka się wypaliła, ogień zgasł i pozostały tylko rozżarzone węgle pokryte popiołem.
  • Nigdy też nie należy używać do rozpalenia grilla alkoholu, benzyny czy innych substancji łatwopalnych, bo może zakończyć się to poparzeniem lub wznieceniem pożaru. (WP)
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także