Jak korzystać z grillów węglowych?

Nie wystarczy położyć mięso na grill, by się dobrze upiekło. Najpierw trzeba odpowiednio ustawić urządzenie, rozpalić w nim i wiedzieć, kiedy kłaść na ruszt przygotowane produkty...

Jak korzystać z grillów węglowych?
Źródło zdjęć: © WP.PL

29.06.2005 | aktual.: 03.04.2018 13:46

Nie wystarczy położyć mięso na grill, by się dobrze upiekło. Najpierw trzeba odpowiednio ustawić urządzenie, rozpalić w nim i wiedzieć, kiedy kłaść na ruszt przygotowane produkty.

Grillowane potrawy są bardzo smaczne, ale korzystanie z grilla może być niebezpieczne. Dlatego zanim zabierzemy się za pieczenie, warto wiedzieć, jakie środki ostrożności zachować, by nie doszło do nieszczęścia.

  • Z grillów ogrodowych nie korzysta się w pomieszczeniach zamkniętych.
  • Należy ustawić je w bezpiecznych miejscach, daleko od łatwopalnych przedmiotów i na płaskim, równym podłożu.
  • Grilla, pod którym rozpaliliśmy ogień, nie przestawiamy i nie pozostawiamy bez nadzoru.
  • Po zakończeniu pieczenia, przed usunięciem popiołu, upewnijmy się, czy całkowicie ostygł.
  • Jedynym elementem, jaki czyści się po każdorazowym użyciu, jest kratka. Najłatwiej zrobić to, gdy jest jeszcze ciepła, używając metalowej szczotki. Jak rozpalać grill
  • Rozpalanie zaczynamy od zdjęcia rusztu, by mieć swobodny dostęp do pojemnika na żar.
  • Na spodzie pojemnika układamy węgiel drzewny lub brykiety.
  • By się zapaliły potrzebna jest podpałka - płynna lub stała (do kupienia w supermarketach, sklepach ze artykułami ogrodniczymi oraz na stacjach benzynowych). Kupując ją, sprawdźmy czy ma atest PZH. Jeśli go nie ma, mogą być szkodliwa dla zdrowia.
  • Zamiast podpałki można też wykorzystać papier (na przykład stare gazety). Jest on o tyle lepszy, że spalając się nie powstaje nieprzyjemny zapach, którym mogłyby przesiąknąć potrawy.
  • Potrawy kładziemy na ruszt dopiero po 20, 40 minutach od rozpalenia, gdy rozpałka się wypaliła, ogień zgasł i pozostały tylko rozżarzone węgle pokryte popiołem.
  • Nigdy też nie należy używać do rozpalenia grilla alkoholu, benzyny czy innych substancji łatwopalnych, bo może zakończyć się to poparzeniem lub wznieceniem pożaru. (WP)
Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)